După toate dezvăluirile care demonstrau cum se fabrică dosare la DNA, instituția mai primește o „lecție” de la un judecător care a dispus eliminarea de la dosar a mai multor acte.
Este vorba de încă un dosar lucrat de „unitatea de elita” DNA Ploiești condusă de procurorul Lucian Onea, zis Lucica, care se încheie, scrie Luju.
Tribunalul București a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care a fost trimisă în judecată Ancuța Macovei, fosta directoare a Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistica Vamală din cadrul Autoritații Naționale a Vămilor și ulterior fosta directoare a aceleiași structuri din cadrul ANAF, acuzată că ar fi luat mită 1 milion de euro.
Procurorii conduși de Lucica Onea au la dispoziție 5 zile pentru a comunica dacă mențin decizia de trimitere în judecată sau solicită restituirea dosarului. Cel mai probabil, „elitiștii” Laurei Kovesi vor cere restituirea dosarului, având în vedere că a fost anulată până și ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.
Minuta Tribunalului Bucuresti din 7 mai 2018 :
“In baza art. 345 alin. 1 C.p.p., respinge ca neintemeiate cererile si exceptiile invocate de catre inc. MACOVEI ANCUTA ANDA. In baza art. 345 alin. 3 C.p.p., admite exceptia invocata din oficiu de catre judecatorul de camera preliminara. Constata neregularitatea rechizitoriului nr. 115/P/2017 din 27.11.2017 al Parchetului de pe langa ICCJ – DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti. Anuleaza ordonantele de efectuare in continuare a urmaririi penale, de punere in miscare a actiunii penale si de schimbare de incadrare juridica, precum si procesele-verbale de aducere la cunostinta a calitatii de suspect si inculpat. Exclude declaratiile date de MACOVEI ANCUTA ANDA in calitate de suspect si inculpat. In baza art. 345 alin. 3 C.p.p., comunica procurorului incheierea de sedinta pentru ca in termen de 5 zile, acesta sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea. Cu drept de contestatie, odata cu incheierea de finalizare a camerei preliminare, in termen de 3 zile de la comunicare acesteia. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 07.05.2018”.
Comunicatul DNA din 28 noiembrie 2017 privind trimiterea in judecata a Ancutei Macovei:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatei
MACOVEI ANCUTA ANDA, la data faptei director al Directiei Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, in prezent director suspendat al aceleiasi structuri din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in anul 2010, in calitate de director al Directiei Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, inculpata Macovei Ancuta Anda a pretins, pentru sine si pentru o alta persoana din conducerea institutiei, de la reprezentantii a doua societati comerciale, un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanta software pentru ca, in schimb, sa organizeze procedura de licitatie astfel incat sa fie castigata de o asociere din care faceau parte si cele doua firme, sa asigure buna derulare a contractelor si efectuarea platilor aferente.
Din suma ceruta, inculpata Macovei Ancuta Anda a primit, in perioada 2010 - 2014, pentru sine si pentru cealalta persoana, suma totala de 1.054.721 euro (care include si contravaloarea unei deplasari in SUA si alte bunuri materiale de valoare). in acelasi context, inculpata a mai primit alte 14 bunuri materiale evaluate la 4.300 euro si 22.502 lei.
In cauza s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile detinute de inculpata Macovei Ancuta Anda, respectiv, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare deschise pe numele aceleiasi inculpate, pana la concurenta sumelor de 1.054.721 euro, respectiv 4.300 euro si 22.502 lei ce reprezinta contravaloarea bunurilor materiale primite in contextul de mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.