Ioan Oltean, fost preşedinte al PNL Bistriţa Năsăud și fost secretar general al PDL, a scăpat de dosarul de la DNA Oradea, după ce procurorii au clasat cauza din lipse de probe. Aceeași soluție a fost dată și cu șase ani în urmă
.Fostul secretar general al PDL, Ioan Oltean a fost înștiințat de procurorii DNA Oradea că dosarul în care era inculpat fiind acuzat de trafic de influență a fost clasat din lipsă de probe.
„Am fost scos de sub urmărire penală, dosarul în care am fost acuzat de procurorii DNA Oradea în 2010 de trafic de influenţă, dosar care a mai fost clasat, tot de ei, din lipsă de probe în 2012. Dosarul a fost redeschis în 2015 de DNA Oradea deoarece s-a schimbat conducerea acestei instituţii. În urma primelor acuzaţii am demisionat din toate funcţiile politice, am fost vicepreşedinte al PDL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, cariera mea politică a avut de suferit în urma unui dosar cu probe inventate. Le-am spus de la început procurorilor că nu am săvârşit faptele de care eram acuzat, dar nu a contat”, a spus Oltean.
Acesta a precizat că, în 2010, a fost acuzat de procurorii DNA Oradea că primit 40.000 de lei ca să îl ajute pe un anume Radu Flaviu să devină director al Direcţiei Regională a Apelor Someş Tisa Cluj.
„Iniţial am avut calitatea de martor, după care, la redeschiderea dosarului, calitatea mea în dosar s-a schimbat şi am devenit inculpat, în baza unor probe nefondate”, a explicat fostul deputat.
Întrebat dacă se va îndrepta împotriva procurorilor DNA Oradea, Ioan Oltean a spus că a ieşit din viaţa politică şi are altceva de făcut.
În 2010, procurorii DNA Oradea l-au acuzat pe deputatul PNL Mircea Man că, în 2008, ar fi intervenit pe lângă deputatul PNL Ioan Oltean, secretarul general al PDL la vremea respectivă, pentru ca maramureşeanul Radu Flaviu să fie numit definitiv ca şef la Direcţia Regională a Apelor Someş Tisa (ABAST), funcţie pe care până atunci o deţinea cu delegaţie. La vremea respectivă, Ioan Oltean a avut doar calitatea de martor, iar în 2012 dosarul a fost clasat din lipsă de probe.
Trei ani mai târziu însă, în 2015, la cererea procurorilor DNA Oradea, dosarul privind atribuirea unor contracte la ABAST a fost redeschis printr-o încheiere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. de data aceasta, Ioan Oltean a figurat drept inculpat, el fiind acuzat de procurorii DNA de trafic de influență.
După alți trei ani ani de anchetă, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul trebuie din nou închis. Tot din lipsă de probe. Vineri, 11 mai, fostul deputat bistrițean Ioan Oltean a fost anunțat oficial despre faptul că dosarul în care era inculpat a fost clasat și a fost scos de sub urmărire penală.
„Aceste acuzații mi-au dăunat pe linie politică și au făcut în final să fiu scos în afara ei. La început am crezut că nu există viață în afara politicii, dar am fost plăcut surprins să aflu că nu este așa. Acum s-a dovedit că acuzațiile procurorilor au fost nefondate, că eu sunt nevinovat, iar dosarul a fost clasat", a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Ioan Oltean.