DOSAR „CODUL FISCAL”. Ponta amenință cu asumarea răspunderii sau ordonanță de urgență

Imediat după ce președintele a respins Codul Fiscal, premierul a spus că are alte soluții ca să-l adopte

Între PSD și PNL a început o dispută în legătură cu viitorul Codului Fiscal: social-democrații caută soluții pentru o adoptare rapidă, care, însă, ar ocoli dezbaterea parlamentară, în timp ce PNL cere o sesiune extraordinară.

Dezbaterea este inflamată și de limbajul competitorilor: Ponta i-a numit „moluște politice”, „slugarnici” și „ticăloși” pe liberali.

PSD despre PNL: „Se sinucid jalnic”

„Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar să ştiţi, imaginea proastă rămâne (...) Miercuri pot să adopt prin ordonanţă de urgenţă (...) Sau pot să merg să îmi angajez răspunderea şi, cu siguranță, nu vor avea voturi pentru moțiunea de cenzură”, a spus primul- ministru, la România TV. El s-a plâns și de faptul că nu a discutat cu președintele Iohannis despre efectele respingerii Codului Fiscal.

DOSAR „CODUL FISCAL”. Noul Cod Fiscal: Ce scenarii economice sunt posibile

 DOSAR „CODUL FISCAL”. Culisele respingerii Codului Fiscal de către Iohannis

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Respingerea Codului fiscal - o Operațiune ticluită de Klaus Iohannis împreună cu PNL și sprijinită tactic de Poliția sa Politică

Respingerea Codului Fiscal, o manevră incredibil de abilă sau începutul sfârșitului pentru Klaus Iohannis. Cum îl salvează pe Victor Ponta. EDITORIAL de DAN ANDRONIC

„Domnul Iohannis nici nu m-a căutat să îmi spună de Codul Fiscal, deși Guvernul îl pune în aplicare, nu BNR sau altcineva”, a mai susţinut şeful Executivului. El i-a atacat dur pe liberalii care au votat Codul Fiscal: „E clar că noul PNL este condus de reprezentanți nu doar slugarnici și ticăloși, ci de-a dreptul niște moluște politice! Se vor sinucide jalnic. Să le fie țărâna politică ușoară!”.

ALDE și UNPR au anunțat că sunt alături de premier și susțin adoptarea Codului.

„Fiind o problemă de guvernare, vom susține Codul fiscal”, a spus senatorul UNPR Haralambie Voichițoiu.

Liberalii invocă poziția Băncii Naționale

Liberalii au evitat să afirme clar dacă sunt sau nu pentru reducerea fiscalității. „Noi cerem să vină în Parlament într-o sesiune extraordinară, ocazie cu care să discutăm și Legea votului prin corespondență (...) Pe români îi interesează să nu punem în dificultate macrostabilitatea economică - și nu o spun eu, PNL, o spune Banca Națională, o spune Consiliul Fiscal, o spune toată lumea”, a declarat co-președintele PNL Vasile Blaga (foto). Singurul care a spus că liberalii vor reducerea fiscalității a fost Ludovic Orban: „România are nevoie pentru relansarea economică de adoptarea acestui Cod fiscal.”

FOTO: Vasile Blaga

PMP denunță „aventura grecească”

Partidul Mișcarea Populară, condus de Eugen Tomac (foto), a salutat, de această dată, decizia președintelui Iohannis. „Guvernul Ponta împinge România într-o aventură de tip grecesc, fără să țină cont că autosuficiența, ignorarea semnalelor specialiștilor, supraevaluarea propriilor competențe au dus Grecia în groapa actuală”, se arată într-un comunicat al PMP. În comunicat se punctează că acest Cod a fost adoptat prin votul PSD și PNL: „După discursul președintelui Iohannis de la BNR, era previzibilă retrimiterea către Parlamentul României a Codului Fiscal, adoptat cu mare fast în luna iunie de către USL. Președintele Iohannis a luat această decizie după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Consiliul Fiscal, instituții prestigioase internaționale - FMI, BM, UE și BCE - au criticat în termeni duri Codul”. Fostul președinte Traian Băsescu nu a făcut niciun comentariu.

FOTO: Eugen Tomac

UDMR își menține neutralitatea

„Eu pot să înțeleg și poziția președintelui Iohannis. Este un om precaut (...) Eu cred că o rediscutare va aduce îmbunătățiri”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor (foto). El a amintit că UDMR a votat Codul Fiscal. „Noi am susținut și am votat acest Cod Fiscal fiindcă am considerat că relaxarea fiscală, reducerea taxelor, impozitelor și mai ales la TVA, dar nu numai, va stimula creșterea economică, va stimula consumul și fiecare om, fiecare familie rămâne cu mai mulți bani la sfârșitul lunii și asta e un lucru bun”, a explicat președintele UDMR.

FOTO: Kelemen Hunor

„Problema sunt cheltuielile bugetare”

Lucian Croitoru (foto), consilier al guvernatorului BNR, a avertizat că actuala politică fiscală seamănă cu cea din 2007-2008, care a dus la tăierea salariilor bugetarilor cu 25%. „Adoptarea pachetului fiscal bazat pe reducerea TVA de la 24 la sută la 19 la sută și creșterea salariilor în sectorul bugetar, așa cum sunt planurile fiscale acum, nu au spațiul fiscal necesar și stimulează consumul mai mult decât producția potențială. Aceste măsuri fiscale, pe lângă supraîncălzirea economiei, vor duce la un deficit bugetar spre 4% din PIB în 2016 și spre 5% în 2017, când, în mod legitim, vor crește și cheltuielile militare. O astfel de politică fiscală seamănă cu cea din anii 2007-2008, cea care a constituit cauza ultimă a tăierii cu 25 la sută a salariilor în 2010”, a scris Croitoru, pentru Hotnews.

FOTO: Lucian Croitoru

Creșteri halucinante de salarii în sectorul bugetar

„Arătați-mi și mie cum rezolvăm această ecuație, cu o reducere agresivă de taxare pe TVA, cumulată cu o creștere masivă pe partea de cheltuieli de personal. Cifrele sunt halucinante: între 20% și 70% creștere de salarii în sectorul bugetar”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru (foto), citat de Digi 24. „Ceea ce ar trebui făcut este, în primul rând, reconsiderarea reducerii de TVA. Nu poți să faci o reducere atât de agresivă, de la o extremă la cealaltă, practic. 24%, într-adevăr, este una dintre cele mai mari la nivel european, dar nu poți să treci la extrema cealaltă. 19% ar fi printre cele mai mici la nivel european, doar Luxemburg, dacă nu mă înșel, are 18%”, a mai spus Ionuț Dumitru.

FOTO: Ionuț Dumitru

„Ignorați propaganda politicienilor”

Analistul economic Florin Cîțu (foto) a scris, pe blogul său, că politicienii sunt vinovați de propaganda care susține că „efectele Codului Fiscal apar în primul rând asupra bugetului”. „Cei care se opun unui Cod Fiscal cu taxe mai mici, pentru că afectează sustenabilitatea bugetului, ar trebui să ceară o transparență mai mare a Legii bugetului, să atace creșterea de cheltuieli publice în special cu salariile și să militeze pentru o politică monetară anticiclică și neintervenționistă”, a scris Cîțu. El susține că o reducere de taxe este necesară în țara cu cel mai asuprit sector privat din Europa. „Un politician va încerca mereu să folosescă cheltuielile publice pentru a-și asigura continutatea la guvern sau parlament”, susține analistul.

FOTO: Florin Cîțu

 

DOSAR „CODUL FISCAL”. Noul Cod Fiscal: Ce scenarii economice sunt posibile

 DOSAR „CODUL FISCAL”. Culisele respingerii Codului Fiscal de către Iohannis

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Respingerea Codului fiscal - o Operațiune ticluită de Klaus Iohannis împreună cu PNL și sprijinită tactic de Poliția sa Politică

Respingerea Codului Fiscal, o manevră incredibil de abilă sau începutul sfârșitului pentru Klaus Iohannis. Cum îl salvează pe Victor Ponta. EDITORIAL de DAN ANDRONIC