Republica Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean a îndemnat cetățenii români din Republica Moldova să voteze la alegerile prezidențiale din România. Moldovenii care au cetățenie română pot să-și exprime dreptul la vot la cele 59 de secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova.
Procesul de vot se desfășoară pe parcursul a trei zile
Cetățenii se pot prezenta la urnele de vot în zilele de 22 - 24 noiembrie curent.
„Vreau să invit toți cetățenii români din Republica Moldova să meargă neapărat să-și exercite dreptul de vot. România este un partener foarte important pentru Republica Moldova. România întotdeauna ne-a ajutat și a intervenit în cele mai dificile momente. Cred că avem obligația cetățenească să participăm la aceste alegeri”, a declarat Dorin Recean.
„Am spus același lucru și atunci când trebuia să mergem la vot pentru europarlamentare. Trebuie să fim cetățeni responsabili și să mergem la vot”, a afirmat prim-ministrul Dorin Recean.
Cetățenii pot să-și exprime dreptul la vot în cadrul a 59 de secții
Cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul țării noastre la prezidențialele din România vor activa sâmbătă până la ora 21.00. Cetățenii vor putea să voteze și pe parcursul zilei de duminică, începând cu ora 07.00 și până la ora 21.00.
În regiunea de nord a țării au fost deschise 17 secții de votare, în regiunea centru - 34 secții de votare, dintre care 16 în orașul Chișinău, și în regiunea sud - 8 secții de votare.
Inspectoratul General al Poliției a anunțat că oamenii legii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare. Astfel, pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral, polițiștii vor monitoriza escortarea autovehiculelor implicate în transportarea buletinelor de vot, protejând integritatea acestora și a altor documente electorale.
Lista secțiilor de votare din Republica Moldova poate fi accesată aici.
Actele necesare pentru a putea participa la votare
Pentru a putea vota la alegerile prezidențiale este necesar ca cetățenii să dețină unul din următoarele documente. Este vorba de cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar și carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.
Datele Autorității Electorale Permanente din România arată că de vineri, ora 12.00 și până sâmbătă la ora 15.00, s-au prezentat la vot 104 089 de cetățeni români aflați în diasporă. În Republica Moldova au votat peste 16 000 de persoane.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, cetățenii români urmează să aleagă dintre 14 candidați. Doi dintre aceștia, care vor acumula cel mai mare număr de voturi, vor lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat în turul doi de scrutin.