Donald Trump, într-un interviu pentru LBC (Leading Britain’s Conversation, un post de radio), comentează echilibrele politice din interiorul Uniunii analizând de fapt întâmplările cu Brexitul. El trimite un mesaj clar şi Italiei: „Italiei i-ar fi mult mai bine în afara Uniunii Europene. Dar…dacă italienii vor să aibă o uniune, e treaba lor”. Cuvinte de foc ale magnatului care vor da naştere la multe discuţii.

Raţionamentul lui Trump privind Uniunea Europeană este destul de critic şi în acest fel nu iartă nici Bruxellesul: „I-am spus lui Boris Johnson că e foarte greu să ai de a face cu Uniunea Europeană”.

În concluzie, preşedintelui american nu-i e teamă să înfrunte UE

LBC explică şi mai clar poziţia sa încercând să linişteacă pe britanici în privinţa relaţiilor comerciale cu Washingtonul în era post Brexit. „Noi nu vrem să avem de a face cu o politică sănătoasă. Noi vorbim numai despre comerţ, care, în cazul vostru, dacă aţi face un acord cu noi, ar creşte de 4-5 ori comparativ cu cel de acum, iar economia voastră ar simţi asta imediat. Dar astăzi voi sunteţi blocaţi de Uniunea Europeană, ca şi alte ţări din această uniune. Chiar şi Italia şi alte ţări ar duce-o mai bine fără UE„.

Provocarea lui Trump este clară şi deschisă

Trump însă menţionează doar Italia şi lasă deoparte ţări ca Franţa ori Germania. Cu siguranţă, de la Bruxelles trebuie să vină o replică la presiunile lui Trump. Dar şi de la Roma ar putea să vină un răspuns. Cazul e deschis şi fără doar şi poate se va deschide o dezbatere între cei care susţin poziţia magnatului american şi cei care cred încă în această Europă care până acum parcă a dormit un somn profund tăvălindu-se pe cealaltă parte privind urgenţa migranţilor şi a aruncat pe piaţă doar reguli, de cele mai multe ori inutile ca de exemplu importanţa comerţului cu şireturi de pantofi…titrează Il Giornale.

Te-ar putea interesa și: