Domul Catolic din Timișoara, reabilitat cu finanțare Regio

Domul Catolic din Timișoara, reabilitat cu finanțare Regio

Domul Romano-Catolic din Timișoara, a doua catedrală ca importanță din oraș, va fi reabilitat cu finanțare din Regio - Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.767.121,96 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate prin Ministerul Dezvoltării, Administrației și Fonduriloe Europene - AM POR (98% din valoarea eligibilă a proiectului) este de 21.316.962,01 lei (4.811.955,31 euro).

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a semnat joi, 4 mai, contractul de finanţare pentru „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano–Catolice din Timișoara și a împrejurimii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.

Domul Romano-Catolic din Timișoara se găsește în Piuața Unirii și a fost construit în stil baroc austriac. Catedrala Episcopiei Romano-Catolice este una dintre cele mai valoroase clădiri de patrimoniu din Timişoara, fiind clasificată ca monument istoric de importanţă naţională. Este un remarcabil monument de artă barocă vieneză, din patrimoniul căruia fac parte, deopotrivă, mobilierul, orga, ceasul sau sistemul de clopote. Planul bisericii este în formă de cruce, cu o singură navă centrală, conturată de stâlpi din care pornesc arcele de susţinere ale bolţii semicilindrice. Mecanismul ceasului a fost realizat de timişoreanul Martin Kidl, în 1764, iar primele clopote au fost comandate în 1754 de episcopul romano-catolic Francisc Anton Engl, la atelierul lui Josef Steinstock din Buda

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul, care are o implementare de 51 de luni, va fi realizat prin Regio, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Lucrările vor consta în conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise  care are o suprafață totală de 1.490 mp., dar și a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care sunt înmormântate acolo. După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori). (Foto: Adrian Pîclișan)