Ai şaselea ca grup parlamentar în Bundestag, dar în fapt a doua forţă politică a ţării după ce a obţinut 20,5% din voturi la alegerile europarlamentare, alegeri care i-au plasat pe locul 2 după CDU. Verzii (Grunen) au susţinut deschis cauza eurobondurilor mergând clar împotriva guvernului federal.

De factură liberală şi europeni convinşi, partidul Verzilor nu este străin de logica blocului fondat de CDU şi SPD care guvernează Germania, ci dimpotrivă, ca junior-partner al social demcraţilor a susţinut de multe ori reformele pieţei muncii pe baza inegalităţilor din ţară. Şeful lor, Habeck a întărit: „Ca şi alţi şefi de guvern eu susţin cauza eurobondurilor (denumite şi coronabond) ”. Apoi: „Statele puternice economic ca noi trebuie să ajute pe aceia care stau mai rău, să-i ajute efectiv. Este în interesul german ca economia italiană, dar a altor ţări ale UE să supravieţuiească crizei”.

„Frontul celor 9”, condus de Italia, Franţa şi Spania numără acum deja 14 susţinători, printre ultimii suţinători, Irlanda şi Slovacia. Creşte senzaţia că Germania vrea să încerce să profite de Covid-19 pe teritoriul său şi să construiască un amplu plan de salvare internă blocând încă o dată restul Europei, neimplicându-se în acţiuni colective. Menţinându-şi energii şi resurse pentru a-şi întări leadershipul după criză. Un joc destul de riscant.

Există multe voci care spun că până la urmă Angela Merkel va ceda pe tema eurobondului

Economistul Jean-Paul Fitoussi, intervievat de Huffingtonpost, a subliniat că doamna cancelar ar putea să fie obligată să accepte realitatea. „Sunt ţări mici din nord care au blocat totul. Merkel e slabă în această fază şi în fapt nu are forţa să se opună lui Macron şi lui Conte”, declară el. Merkel a văzut că arcul constituţional german se rupe, iar dezbaterea se mută pe plan intern. Într-o fază de slăbiciune politică, capacitatea de rezistenţă a guvernului de la Berlin este pusă în mare dubiu.