Editura Evenimentul si Capital

MANEVRE și ERORI JENANTE la început de AN ȘCOLAR. Domicilii schimbate prin mica publicitate de părinții care au vrut să-și vadă copiii boboci la „Jean Monnet”

Autor: | | 1 Comentarii | 2645 Vizualizari

Cunoscut drept cel mai „de fițe” colegiu din București, Liceul Teoretic Jean Monnet pare să-și fi pierdut din strălucire anul acesta. Ieri, dis-de-dimineață, zona a fost asfixiată, ca la fiecare început de an școlar, de limuzine scumpe, însă discrepanțele financiare dintre elevi par să se mai fi atenuat.

Mulți părinți au driblat legea și, prevalându-se de câte o viză de flotant găsită prin intermediul anunțurilor de mica publicitate sau dobândită de la prieteni, au reușit să-și înscrie odraselele la Jean Monnet, deși liceul nu era arondat în zona locuințelor lor. Pentru copii, însă, micile tertipuri din culisele învățământului românesc n-au contat. Îmbrăcați în uniforme, fără pertenții, fără să epateze, fără telefoane mobile sau tablete, au pășit cu încredere spre noul an școlar. Prin ochii lor lumea se vede cu totul altfel, iar astăzi e cea mai importantă zi din viață.

Zeci de copii, părinți și bunici, încărcați cu flori și plini de voie-bună, au luat cu asalt liceul încă de la ora 8.30. Până și claxoanele provocate de ambuteiajele din fața Liceului au fost acoperite de strigătele celor mici, iar toamna, care le-a pregătit tuturor o dimineață perfectă, și-a oprit, pentru o clipă, cursu-i firesc, întinerind alături de cârdul de copii care nu mai contenea să se frământe.

Cei mai emoționați au fost, cu siguranță, „piticii” de la clasa zero care, sub supravegherea detașamentelor de părinți, au privit uimiți festivitatea de deschidere a noului an școlar, dar fără să înțeleagă mare lucru. Printre băiețeii și fetițele care se ascundeau în spatele părinților cu lacrimi în ochi, câteva „zvârlugi” imitau jocurile copilăriei, sporind și mai mult haosul.

Țipete, exclamații, interjecții... Nici ceremonia nu s-a ridicat la pretențiile unei școli de prim rang. Din cauza faptului că stația de amplificare era defectă, dar și a hărmălaiei din curte, nu s-a prea auzit nici cuvântul directoarei, - care a elogiat rezultatele la bacalaureat, unde 95% dintre elevi au promovat în sesiunea trecută - nici rugăciunea preotului care îi îndemna pe elevi la toleranță, iar imnul național a trecut complet neobservat. Practic, au fost mai mulți bunici și părinți decât copii.

Liceu cu faimă, cheltuieli pe măsură

După ceremonia de deschidere, toată lumea, cu mic cu mare, s-a bulucit în spațiile special pregătite pentru copiii din clasa pregătitoare. „Sunt amenajate de noi, de părinți”, îmi spune o mămică. Înăuntru, atmosfera e de basm. Baloane de toate culorile, jucării de toate felurile, creioane, carioci...”Uite caietele de lucru!”, îmi atrage ea atenția. „Trebuie să le tragem tot noi la xerox, pe banii nostri. Copiii nu au teme pentru acasă, așa că rămân aici.” Cei mici se așază câte doi la o măsuță. „Și rechizitele sunt cumpărate tot de noi”, mă abordează un bunic. „Tot ce vedeți, creioane, carioci, baloane, toate rechizitele... Până și tricourile de pe ei, cu Minnie Mouse și Mickey Mouse... Eu le-am zis să n-o aducă aici (n.r. - pe nepoata) dar ce, m-am putut înțelege cu maică-sa?”.

Educatoarea îi anunță pe cei prezenți că toate rechizitele rămân la școală și că, într-adevăr, nu există teme pentru acasă. Cei mici abia dacă se văd. „Uiteo pe a mea. 600 de lei m-a costat uniforma. Nu-i așa că îi stă drăguț?”. „De ce ați vrut neapărat s-o aduceți aici?”, întreb. „Doamne-ferește s-o duc pe la vreo școală de cartier. Acolo s-ar distruge... Iar de particulară n-avem bani”.

Din nou, fără manuale

La clasele mai mari, aceleași probleme ca în trecut. Nu sunt manuale! Anul trecut, la clasa a patra acestea au ajuns abia la sfârșitul ultimului semestru. Dintre elevii claselor de liceu, puțini au catadicsit să apară, iar cei care, totuși, au venit, au stat în pâlcuri la taclale, retrași, povestindu-și cu patos secvențe din vacanță. La plecare, privirile stresate, obosite ale părinților, ascundeau resemnarea după eșecul total al festivității, lipsit de orice urmă de solemnitate care să-i facă pe copii să simtă, cu adevărat, emoția primei zile de școală.

Klaus Iohannis a mers la Alba-Iulia

De ce A DIVORTAT Irina Rimes! Artista A PLANS in direct la TV din cauza fostului sot

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI