Dom'director Florin Calinescu dribleaza legea

Directorul Teatrului Mic nu si-a depus proiectul de management.

Directorii de teatre din Bucuresti trebuiau sa depuna pana pe 10 septembrie proiectele lor de management pe urmatorii trei ani pentru institutiile pe care le conduc, obligati prin Ordonanta nr. 26 din 14 iulie 2005 privind managementul institutiilor publice de cultura.

Daca 11 dintre cei 12 directori de teatre si-au depus la timp proiectele la Primaria Capitalei, singurul care a ignorat legea si nu a depus vreo hartie este tocmai unul dintre cei mai controversati manageri din breasla teatrului, Florin Calinescu, director al Teatrului Mic.

„Primarul Adriean Videanu se pare ca i-a acordat un ragaz special lui Florin Calinescu pana pe 1 octombrie, desi acest lucru este cu totul ilegal”, spune actrita Oana Ioachim, de la Teatrul Mic.

„Nu mai suport sa vad cum tergiverseaza primaria sa ia o decizie si este strigator la cer faptul ca se acorda circumstante atenuante unui om care a distrus Teatrul Mic”, declara actrita. 

Un teatru „La misto”

La inceputul anului, patru dintre actorii teatrului au depus un memoriu la primarie in care amendau comportamentul directorului drept „ceausist, grosolan si vulgar” si acuzau faptul ca intreg colectivul este imbatranit, iar singura premiera din acest an a teatrului - „Razboi cu Troia nu se face”, in care joaca si directorul, este de un kitsch absolut. „Carciuma pe care o are Calinescu se numeste acum „La misto”, dar el a transformat in „La misto” si teatrul pe care-l conduce”, crede Oana Ioachim.

Primarul Adriean Videanu a avut in februarie o intalnire cu presa, in care criticii de specialitate au confirmat rezultatele extrem de slabe ale teatrului, insa nu s-a luat vreo masura. Nici in 2006 nu au existat premiere, cu exceptia unei coproductii, „Hamlet - Album de familie”, care s-a jucat de foarte putine ori.

Concursul de proiecte pentru directorii de teatre a fost amanat pana in aceasta toamna. Florin Calinescu si Adriean Videanu nu au putut fi contactati ieri telefonic.

Subventie de peste un milion si jumatate de euro pe 2007

Conform Legii 215 a administratiei publice locale, numai ordonatorul principal de credite, adica numai primarul general, poate sa ia o decizie in legatura cu demiterea unui director de teatru. Institutiile de teatru nu mai tin de Consiliul General al Primariei, ci sunt subordonate direct ordonatorului de credite.

Proiectele de management ale directorilor sunt evaluate de o comisie care va acorda note. Daca un proiect este notat cu mai putin de 7, acel director trebuie obligatoriu demis. Aceste note trebuiau acordate si mediatizate pana pe 10 octombrie, la o luna de la ultima zi a depunerii proiectelor.

„Avand in vedere amanarea din cauza lui Calinescu, notele vor fi facute public cel mai probabil in jur de 1 noiembrie”, spune Romeo Pop, presedinte la Comisia de Cultura a Primariei. „Prelungirea de termen pentru proiectul vreunui director nu este legal prevazuta undeva”, recunoaste Romeo Pop.

Teatrul Mic a avut o subventie de la buget de 52,8 miliarde de lei vechi (peste un milion si jumatate de euro) pe anul 2007, in conditiile in care acest teatru a avut pana acum numai o singura premiera. „Teatrul oricum merge bugetar foarte prost, trebuia pe anul 2007 sa aiba incasari de 5 miliarde de lei vechi si a avut, pana la 1 septembrie, numai 1,8 miliarde de lei vechi”, spune Romeo Pop.

„Nu intra in discutie Teatrul Foarte Mic, cu multe proiecte independente coordonate de directorul adjunct Mihai Dinvale”, explica Romeo Pop. „Domnul Calinescu conduce teatrul prin telefon, iar aceasta situatie nu mai poate continua”, conchide presedintele Comisiei de Cultura.