Evenimentul Zilei > Sport > Doliu la nivel mondial în fotbal. A murit legendarul Gerd Muller, unul dintre cei mai mari atacanți din istorie
Doliu la nivel mondial în fotbal. A murit legendarul Gerd Muller, unul dintre cei mai mari atacanți din istorie

Doliu la nivel mondial în fotbal. A murit legendarul Gerd Muller, unul dintre cei mai mari atacanți din istorie

A murit, la 75 de ani, Gerd Muller, fostul mare atacant al naționalei Germaniei Federale, care a câștigat campionatul mondial în anul 1974.

Tragedie în lumea fotbalului mondial, a murit legendarul atacant german Gerd Muller, la vârsta de 75 de ani. Trista veste a fost dată de oficialii clubului Bayern Munchen, care au precizat că Muller a încetat din viață în această dimineață.

„Starea lui Gerd Muller se agravase în ultimele luni, iar soția sa, Uschi, vorbise despre asta în noiembrie anul trecut: „Stă numai în pat, deschide ochii un pic și-i închide imediat. Nu mai mănâncă”.

Gerd Muller, unul dintre cei mai mari golgheteri din istoria fotbalului

Este considerat unul dintre cei mai mari marcatori din istoria fotbalului mondial. A făcut carieră la Bayern Munchen (1964 – 1979), formație pentru care a evoluat în 607 de meciuri și a înscris de 566 de ori. În naționala Germaniei de Vest a evoluat de 62 de ori și a punctat de 68 de ori! Datorită instinctului rar întâlnit de marcator a fost poreclit „bombardierul națiunii”.  A devenit campion mondial cu naționala sa, în anul 1974, atunci când turneul a fost găzduit în Germania Federală. În finală, gazdele au trecut de Olanda, cu scorul de 2-1.

Gerd Muller deținea recordul de goluri marcate într-un sezon de Bundesliga – 40. Performanța sa a fost depășită de un alt jucător de la Bayern Munchen, polonezul Robert Lewandowski. Cel care, în ultima etapă a sezonului trecut a înscris pentru a 41-a oară.

A adunat un palmares impresionant

De-a lungul carierei prodigioase, Gerd Muller a câștigat de patru ori campionatul Germaniei, 4 cupe ale Germaniei, 3 Cupe ale Campionilor Europeni, o Cupă a Cupelor, o Cupă Intercontinentală. De asemenea, cu RFG a câștigat și Campionatul European din anul 1972. A cucerit „Balonul de Aur” în anul 1970 și a fost de șapte ori cel mai bun marcator din Bundesliga.

Fostul mare atacant a rămas la Bayern Munchen și după ce s-a retras din activitate. A lucrat mulți ani ca antrenor la grupele de copii și juniori ale clubului bavarez.