Un comentariu al lui Guy Millière pentru Dreuz.

Am privit toate discursurile privind Starea Națiunii rostite de președinții americani, din perioada carter, acum patru decenii.

Unele dintre aceste discursuri au fost mediocre (cele ale lui Carter, mai precis), altele au fost insidioase și m-au consternat sau m-au înfuriat (cele ale lui Barack Obama, în special), altele mi s-au părut superbe (mai ales cele ale lui Ronald Reagan), discursul de anul trecut al lui Donald Trump se apropia de cele ale lui Reagan, dar cel rostit marți seara de Trump este asemenea discursurilor lui Reagan.

A spune că acest discurs a fost magnific este puțin. A sublinia că acest discurs a fost magistral ar fi insuficient. Nici un alt candidat republican nu ar fi putut câștiga în 2016, iar Trump a câștigat pentru că este unic.

Ceea ce îl face unic este și ceea ce îl face să fi câștigat deja al doilea mandat și îl confirmă ca intrând în istorie pe poarta cea mare. 

Am fost uneori emoționat de discursurile despre Starea Națiunii (mai ales în vremea lui Reagan). Rareori am avut lacrimi în ochi. Marți seara, am avut lacrimi în ochi de mai multe ori. Tot ceea ce face măreția Americii se afla în acest discurs.

Donald Trump a amintit tot ceea ce face Statele Unite o țară magnifică, exemplară, mare în toate sensurile cuvântului. A fost foarte greu pentru adversarii săi democrați să se strâmbe atunci când a procedat la această trecere în revistă.

El a făcut să fie aplaudați de la început oamenii prezenți în sală pe care i-a invitat: eroi de război, unul dintre astronauții care au înfipt drapelul american pe Lună, o fetiță de zece ani care se luptă cu cancerul și care are forța de a se bate și pentru alți copii bolnavi de cancer, dar și supraviețuitori ai Holocaustului, care îi datorează Americii faptul că mai sunt în viață.

A făcut evident bilanțul primilor săi doi ani de președinție, și este un blilanț fără pereche. Restrângerea sărăciei în Statele Unite nu a fost niciodată atât de rapidă și de profundă, creșterea numărului locurilor de muncă a dus la creșterea salariilor, rata șomajului nu a fost niciodată atât de scăzută de când există statistici.

Creșterea economică este susținută. Cifrele infracțiunilor și delincvenței sunt cele mai bune din ultimii peste zece ani.

Nu doar că Statele Unite au ajuns să-și acopere din resurse proprii nevoile energetice, dar sunt acum și exportatoare de petrol și gaze naturale și nu mai depind de nimeni. Statele Unite continuă să fie prima putere din lume în ceea ce privește inovațiile tehnologice.

A auzi toată această enumerare a fost fără îndoială un moment dureros pentru Democrați. Uneori, aceștia au aplaudat (neputând face altceva) uneori s-au strâmbat, și mă gândesc că faptul că s-au strâmbat în timp ce Trump vorbea de creșterea locurilor de muncă și de dispariția șomajului Negrilor și Hispanicilor nu le-a adus mari servicii.

Trump a vorbit și de ce este necesar un zid la frontiera de sud și a explicat că atâta timp cât granița rămâne vulnerabilă, rețelele de traficanți frauduloși vor rămâne active și vor abuza de oameni care cred că au acces la visul american dar ajung deseori spoliați și agresați. A citat exemple atroce. Democrații au continuat să se strâmbe, iar el i-a prezentat ca pe niște (aproape) complici.

Statul New York (guvernat de Democrați) tocmai a votat o lege care legalizează avortul până în luna a noua, deci infanticid, așa că Trump a reamintit caracterul sacru al vieții și a avut cuvinte emoționante vorbind despre copiii care riscă să fie asasinați de îndată ce sunt născuți.

Guvernatorul Democrat de Virginia plănuiește să supună la vot o lege de același fel ca aceea din statul New York, iar Trump l-a denunțat în mod explicit. Democrații au făcut niște fețe crispate.

Trump a denunțat și relele socialismului și a spus că Statele Untie nu vor fi niciodată o țară socialistă, iar democrații au devenit și mai crispați. Restul sălii a scandat „USA, USA”.

Canalele de televiziune anti-Trump (CNN, MSNBC, CBS) și-au vărsat din nou hârdaiele de rahat.

Sondajele realizate după discurs aratăcă 76% dintre americani au fost convinși de cuvintele lui Trump (un record pentru un discurs despre Starea Națiuni), iar 72% aprobă politica sa de a combate imigrația ilegală și dorința de a securiza frontiera de sud.

Ziariștii de la canalele TV anti-Trump care au anunțat aceste cifre aveau niște figuri de înmormântare: aceleași figuri de înmormântare ca în prima marți din noiembrie 2016.

 

Te-ar putea interesa și: