Evenimentul Zilei > Social > Doliu în România! Una dintre „comorile” noastre și-a dat ultima suflare. A decedat la doar 56 de ani
Doliu în România! Una dintre „comorile” noastre și-a dat ultima suflare. A decedat la doar 56 de ani

Doliu în România! Una dintre „comorile” noastre și-a dat ultima suflare. A decedat la doar 56 de ani

Sorin Iftimi, unul dintre cei mai apreciați istorici din România, și-a dat ultima suflare,marți seară. Acesta a pierdut lupta cu virusul COVID-19, iar medicii nu au mai avut cum să-l salveze.

Sorin Iftimi a decedat la doar 56 de ani. Acesta a fost istoric, muzeograf grd. IA, expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Era internat de mai bine de o săptămână în spital, dar virusul COVID-19 a fost fatal pentru el, având și alte afecțiuni.

”Colectivul Complexului Muzeal Național ‘Moldova’, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este anunțul făcut de Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național ‘Moldova’”, pe Facebook.

Moartea care a cutremurat lumea culturală

Daniel Șandru, managerul interimar al Operei Naționale din Iași a ținut să-i transmită un mesaj regretatului istoric. Cei doi erau foarte apropiați, iar munca lui era apreciată de toți oamenii. După ani de prietenie, aceștia nu au apucat să își ia rămas bun.

“Sunt terifiat de-a dreptul: aflu că istoricul Sorin Iftimi a plecat spre eternitate. E atât de nedrept și atât de trist! Am avut extraordinara șansă de a colabora cu domnia sa în atâtea rânduri, tot atâtea ocazii de a-i putea admira profesionalismul, probitatea, onestitatea, modestia și fantastica știință de a povesti istoriile puțîn știute ale Iașului!”, a spus, inițial, Daniel Șandru.

Managerul interimar al Operei Naționale din Iași a mărturisit că s-a întâlnit cu Iftimi la un eveniment, dar nu era într-o formă de invidiat. Acesta a ținut să precizeze că și-a dat seama de atunci că este ceva în neregulă cu îndrăgitul istoric.

“Ne-am văzut, pentru ultima dată, pe 28 octombrie, când am participat împreună la un eveniment unde mersesem, în principal, pentru bucuria de a-l reasculta povestind. Înainte de intervenția pe care o avea în programul evenimentului, mi-a spus că nu se simte prea bine, acuzând o răceală neobișnuită. De altfel, a fost nevoit să își întrerupă discursul tocmai din acest motiv.

S-a așezat la masa la care stăteam împreună, i-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghițituri și apoi s-a retras discret. Nu am știut că va fi pentru totdeauna, nu am știut că Iașul va pierde atât de multe istorii pe care, cu siguranță, domnia sa le avea pregătite pentru noi. Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe și multă putere familiei”, a mai declarat Daniel Sandru, potrivit Cancan.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.