Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu în lumea literară. Unul dintre cei mai vânduți scriitori a încetat din viață. A încântat generații întregi
Doliu în lumea literară. Unul dintre cei mai vânduți scriitori a încetat din viață. A încântat generații întregi

Doliu în lumea literară. Unul dintre cei mai vânduți scriitori a încetat din viață. A încântat generații întregi

Unul dintre cei mai apreciați scriitori din primii ani de după revoluție a încetat din viață.

Scriitorul Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare în Armata român, autor al multor cărți de succes în anii de după Revoluție a murit. Anunțul despre acest deces a fost făcut public pe pagina de Facebook a jurnalistului Cristian Gabriel Groman, redactor al publicației „Anunțul Românesc”. Jurnalistul a făcut o scurtă prezentare a lui Pavel Coruț, trecând în revistă cariera sa ca ofițer de contrainformații, dar și de scriitor.

„A murit scriitorul Pavel Coruț. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comună Glăvăneștii Vechi, județul Iași) a fost un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.

Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii”, a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: EVZ

Ce spunea despre moarte Pavel Coruț

Într-un interviu din 2014, acordat publicației ziarulnatiunea.ro, Pavel Coruț spunea că nu se teme de moarte și că a trecut prim multe încercări dificile de-a lungul vieții. Întrebat, în interviul cu pricina, dacă se teme de moarte, scriitorul a răspuns:

„Nu! Acesta este marele meu avantaj, că eu mi-am dorit atât de mult moartea, încât a murit moartea din mine. Pentru mine, moartea este o izbăvire, o trecere în celălalt tărâm, unde mă aşteaptă (sau nu mă aşteaptă) o viaţă mai bună (…)

Au existat mai multe momente în care mi-am dorit moartea… Odată am fost foarte bolnav şi nu-mi găsea nimeni nici un leac şi mi-am să mor, decât să trăiesc ca o vegetală. A doua oară, când mi-a murit soţia pe care o iubeam foarte mult, am vrut să plec împreună cu ea pe lumea cealaltă”.

Cărțile scrise de el s-au vândut în milioane de exemplare

Cărțile scrise de Pavel Coruț au fost publicate în mai multe ediții, însumând, până în anul 2006 un număr de 4 milioane de exemplare, conform spuselor autorului.

Subiectele atinse de scriitor au fost dintre cele mai diverse, de la ficțiune speculativă, istorie, metode de autoeducare, psihologie aplicată, versuri, cultul strămoșilor, misterele lumii în care trăim sau servicii secrete.