Doliu în lumea artistică. A murit o îndrăgită creatoare de artă populară, supranumită de UNESCO „Tezaur Uman Viu”

Doliu în lumea artistică. A murit o îndrăgită creatoare de artă populară, supranumită de UNESCO  „Tezaur Uman Viu”

A murit creatoare de artă populară Adela Petre, supranumită de UNESCO „Tezaur Uman Viu”, la vârsta de 89 de ani. Artista din Buzău devenise cunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, portul și limba românească. Aceasta a realizat, de-a lungul vieții, creații unicat de artă populară, printre care se numără piese de port popular, covoare de lână, fețe de masă și carpete de păr de capră. Adela Petre spune deseori că „o societate care nu-şi respectă tradițiile, care nu pune preț pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitatea”.

Artista Adela Petre era internată în spital de mai bine de o lună. Trupul firav al artistei, considerată tezaur uman viu, a cedat în noaptea de miercuri spre joi. Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, judeţul Buzău şi de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toţi președinții României, dar şi mari personalități, cum ar fi Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Merkel sau Jill Biden, informează agerpres.ro

Creatoarea de artă populară era membru al Academiei Artelor Tradiționale, în 2002 a primit medalia națională Serviciul Credincios în clasa a treia pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală. În anul 2012, Adela Petre a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Născută la Pătârlagele, Adela Petre a confecționat de-a lungul vremii piese de port popular, fețe de masă unice, covoare din lână dar mai presus de toate era renumită pentru carpetele din păr de capră. Ani la rând, a ţinut cursuri gratuite pentru oricine îşi dorea să înveţe acest meşteşug rar întâlnit în zilele noastre.

 „Îmi este foarte greu să vorbesc despre tanti Adela cum îi spuneam noi la trecut, o să rămână în permanență în sufletele noastre mai ales că a fost primul meșter popular care a dus numele Buzăului unde îi era locul. A păstorit foarte mulți doritori de frumos, de arta populară a județului, este un nume de referință. Am colaborat în permanență, am reprezentat România în Olanda, în Franța, a iubit arta frumosului, era un om deschis, care și-a dorit ca cineva să preia meșteșugurile ei. A fost primul Tezaur Uman Viu al județului Buzău. Nu cred că ar fi putut face mai mult și nu a făcut”, a declarat Nina Stamate, consultant artistic la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Adela Petre a expus în toată lumea., iar peste tot unde a mers a lăsat un lucru românesc și a promovat portul și vorba românească. Trecută în neființă, Adela Petre va continua să inspire generații întregi și va contribui la perpetuarea artei si tradițiilor noastre. „O societate care nu-şi respectă tradițiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitatea”, credea Adela Petre. 

Trupul meșterului popular Adela Petre va fi depus la Capela Cimitirului Dumbrava din orașul Buzău, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă.