Evenimentul Zilei > Social > Doliu în lumea artei! Unul dintre cei mai valoroși artiști a decedat. Nu s-a mai putut face nimic
Doliu în lumea artei! Unul dintre cei mai valoroși artiști a decedat. Nu s-a mai putut face nimic

Doliu în lumea artei! Unul dintre cei mai valoroși artiști a decedat. Nu s-a mai putut face nimic

Pictorul Filon Lucău și-a dat ultima suflare marți, 26 octombrie, la Câmpulung Moldovenesc. Acesta era unul dintre cei mai valoroși pictori din România, dar virusul COVID-19 i-a răpit viața.

Filon Lucău, celebrul pictor, a murit. Acesta fusese infectat cu noul coronavirus. Coronavirusul  l-a ucis în doar câteva zile, medici nemaiavând nicio resursă pentru a îi salva viața.

Cel mai valoros pictor

Filon Lucău era unul dintre cei mai valoroși și respectați artiști plastici ai Bucovinei . Legenda era cunoscută pentru picturile pe sticlă spectaculoase cu care România se mândrea.

Inspirația lui era soția sa, scriitoarea Alina Andruhovici. Aceștia își urmau pasiunea pentru artă împreună și luptau pentru a lăsa capodopere în urma lor. Cuplul a lăsat în urma sa valori inestimabile despre frumusețea vieții bucovinenilor, dar și despre suferința ei.

Cine este Filon Lucău?

Pictorul și-a descoperit talentul şi abilitatea de a desena de la o vârstă fragedă, din familia de cojocar din Fundu Moldovei de unde provenea. Încă din tinerețe, bărbatul avea o admirație pentru arta decorării bundiței, modelele inspirate create de el fiind cusute de către mama sa pe costumul popular al Văii Moldovei.

În facultate și-a dezvoltat pasiunea pentru artă, fiind atras de tehnica specială a aplicării tuşelor în pictura pe sticlă, începând căutările pentru procurarea vopselelor şi a pensulelor de trebuinţă.
Aceste a descoperit singur secretele artei plastice și a început cercetarea conturului și culorii, căutând lumina şi detaliul şi s-a perfecţionat continuu în ultimii peste 40 de ani.
Legenda era cunoscută pentru finețea operelor, dar și pentru scenele biblice care apar pregnant în lucrările sale. Acesta arăta în fiecare operă obiceiurile satului bucovinean.

A renunțat la pictură la vârsta de 88 de ani din cauza problemelor de sănătate, toxicitatea vopselelor fiind principala cauză. Un nou album cu realizările pictorului Filon Lucău urma să fie scos, dar nu a mai avut ocazia să își arate talentul pentru ultima dată.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: