Doliu imens în lumea filmului. A dispărut o legendă! Milioane de oameni îl plâng

Doliu imens în lumea filmului. A dispărut o legendă! Milioane de oameni îl plâng

Lumea filmului a pierdut un nume greu care s-a remarcat de-a lungul carierei.

Doliu în lumea cinematografiei mondiale. Cunoscutul regizor sârb Goran Paskaljevic a murit la Paris, la vârsta de 73 de ani. Cineastul, care locuia la Belgrad şi la Paris, a murit la 25 septembrie 2020, iar presa locală sârbă nu a dat detalii privind împrejurările sau cauzele decesului.

Goran Paskaljevic s-a născut pe 22 aprilie 1947 la Belgrad, în Serbia. Şi-a petrecut mare parte din adolescenţă la Cinemateca din Belgrad, fondată de tatăl său vitreg şi a studiat regia la Academia de Film (FAMU) în Praga, una din cele mai recunoscute şcoli de film din Europa.

După invazia sovietică, Paskaljevic s-a întors în Iugoslavia, unde a realizat scurtmetraje şi documentare de televiziune. Primul său lungmetraj, „Beach Guard in Wintertime” (1976), s-a bucurat de recenzii foarte bune, fiind distins cu Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, potrivit imdb.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

După primul său lungmetraj, o comedie melancolică, tendinţa sa pentru temele intime a fost dezvoltată în continuare în filmele cu succes internaţional „Earth Days Flow” (1979), despre o casă pentru îngrijire medicală, „Special Treatment” (1980), despre o casă pentru alcoolici, şi în „Twilight” (1983), care a fost filmat la Hollywood. „The Deceptive Summer 68” (1984) este o întoarcere la comedia nostalgică, iar „Guardian Angel” (1987) - la preocupările critice sociale, care caracterizează şi „Cabaret Balkan” (1998). În 1998, la terminarea celei de-a noua producţii, „Cabaret Balkan”, Paskaljevic devenise deja unul dintre cei mai apreciaţi regizori est-europeni.

Pe lângă activitatea de regizor, s-a remarcat şi ca producător, în filme precum: „Guardian Angel” (1987), „Tango Argentino” (1992), „Cabaret Balkan” (1998), „How Harry Became a Tree” (2001). De asemenea, pentru televiziune a realizat documentare, printre care: ”The Legend of Lapot” (1972), „Children” (1973), „The Burden” (1974), fiind şi co-scenarist la „Time of Miracles” (1989).

Peste 30 de filme documentare

Este regizorul a 30 de filme documentare şi a 14 filme de lungmetraj, producţiile sale fiind selecţionate de către cele mai importante festivaluri de film internaţionale (Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto, San Sebastian etc.) şi obţinând numeroase premii, printre care: premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi la Festivalul Filmului European, pentru ”Cabaret Balkan” (1998);

premiul special al juriului şi premiul SIGNIS la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, pentru „Midwinter Night's Dream” (2004); menţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, pentru „When Day Breaks” (2012). A fost distins cu Ordinul francez de artă şi literatură, care i-a fost acordat la Belgrad, în 2008.

Revista Variety International Film Guide l-a inclus între primii cinci cei mai buni regizori ai anului 2001, iar Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) şi British Film Institute (Londra) au prezentat câte o retrospectivă completă a lungmetrajelor sale, în 2008, respectiv în 2010, împreună cu publicarea unei monografii în limba engleză.

sursa: Agerpres