După ce au deliberat timp de aproximativ cinci ore, magistraţii Tribunalului Iaşi au dispus în această seară arestarea a doisprezece membri dintr-o puternică reţea specializată în atacuri informatice de tip phishing.
Fraţii Andrei şi Ciprian Ilăşoaia, Valentin Pintiliasa, Mihai Adrian Slătineanu, Andrei Paul Chiriac, Cătălin Muraru, Ciprian Marius Micuţaru, Bogdan Alexandru Ţârpescu, George Duduman, Corneliu Andrei Ciubotariu, Ionuţ Bărăgănescu şi Florian Martin vor sta după gratii pe o perioadă de 29 de zile.
Anchetatorii au început încă de aseară audierile a peste 25 de tineri, cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani, audieri care au durat o noapte întreagă. Pentru prinderea membrilor grupării s-au făcut peste 24 de percheziţii domiciliare simultane în Iaşi, Paşcani, Bacău, Bucureşti, Roman şi Turnu Severin. „Capii” reţelei sunt din Paşcani. Cei 12 studenţi reţinuţi vor fi prezentaţi în cursul zilei de astăzi în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
Prejudiciu de peste 400.000 de euro Potrivit procurorilor, prin comiterea infracţiunilor informatice, tinerii au creat un prejudiciu de peste 400.000 euro. Specialişti într-ale informaticii, studenţii clonau site-urile unor bănci din străinătate şi din ţară şi trimiteau mail-uri clienţilor acestora, în care îi anunţau că din cauza unor probleme tehnice trebuie să introducă datele de acces la conturile de operaţiuni bancare on-line. Cei care picau în această plasă erau direcţionaţi pe site-ul clonat, iar datele lor erau transmise membrilor reţelei. Ulterior infractorii internauţi se logau pe site-urile originale ale băncilor, accesau conturile victimelor şi direcţionau banii spre alte conturi din care extrăgeau banii ulterior.
Tinerii reţinuţi sunt studenţi foarte buni, care învăţau la universităţi de renume din ţară. Părinţii acestora i-au însoţit la audieri şi au susţinut că nu aveau idee cu ce se ocupă copiii lor. Anchetatorii ieşeni au confiscat de la tineri peste 40 de calculatoare şi laptop-uri, memory stick-uri, sume de bani, documente de la transferurile bancare efectuate prin Western Union şi mai multe autoturisme de lux.
Două reţele anihilate, „dintr-o lovitură”
Procurorii DIICOT Iaşi, în colaborare cu 100 de lucrători ai Birourilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi, Bacău şi Suceava, au reuşit să anihileze astfel două grupări infracţionale specializate în atacurile de tip phishing. „O grupare funcţiona pe teritoriul României iar cealaltă pe teritoriul Italiei, fiecare dintre ele avea în jur de trei coordonatori. Complicii din străinătate primeau un comision de 40 – 50% pentru serviciile lor, ei extrăgeau bani din conturile victimelor pe baza unor acte de identitate falsificate şi trimiteau banii în România, prin Western Union. Am făcut propuneri de arestare pentru 12 inculpaţi iar alţi 7, din care şi un minor, sunt cercetaţi în stare de libertate. Dintre aceştia, 14 inculpaţi sunt din judeţul Iaşi, din care 2 din muncipiul Iaşi şi restul din Paşcani, iar 2 inculpaţi sunt din Vâlcea. Capii grupării din România erau fraţii Andrei şi Ciprian Ilăşoaia, originari din Paşcani”, a declarat procurorul Daniel Horodniceanu, şeful Biroului Teritorial DIICOT Iaşi.
Şapte ani vechime
Cele două grupări au fost identificate în baza unor informaţii deţinute de anchetatorii din Iaşi şi în baza mărturiilor a câţiva dintre cei peste 100 de cetăţeni străini păgubiţi. Potrivit acuzării, membrii celor două grupări au activat în perioada 2002 – 2009. Ei organizau licitaţii fictive pe internet, în special pe siteurile www.ebay.com, www.ebay.it şi www.ibay.ca, clonau paginile de web a mai multor bănci din Marea Britanie şi Italia, precum www.poste.it, www.ubibanca.it, www. cartasi.it, www.hsbc.co.uk şi foloseau neautorizat datele cărţilor de credit obţinute prin phishing în vederea transferării sumelor de bani pe alte conturi bancare utilizate de membrii grupării.
„Membrii grupării erau foarte cheltuitori” Faţă de cei 19 s-a început urmărirea penală pentru constituire, iniţiere, aderare sau spirijinire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, deţinerea sau punerea la dispoziţie fără drept a unei parole, cod de acces sau alte date informatice care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic în scopul săvârşirii unei infracţiuni informatice şi fals informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi înşelăciune.
„Membrii grupării erau foarte cheltuitori, investeau banii obţinuţi în mod ilicit pentru a cumpăra autoturisme de lux, sisteme informatice, laptopuri şi tot ce aveau nevoie pentru a săvârşi infracţiunile. Unii fac parte din familii foarte bune, alţii fac parte din familii modeste, păcat că şi-au folosit inteligenţa ca să comită infracţiuni. Ei se ştiau între ei doar după porecle, aveau diverse nick-uri: „Mefisto”, „Apo”, „Loco” ş.a. Aveau legături infracţionale în Iaşi, Vâlcea, Arad, Suceava, Botoşani, Bucureşti, dar şi în Marea Britanie, SUA., Spania şi Italia”, a precizat comisar Gheorghe Zbarnea, şeful BCCO Iaşi.
Şase din cei 19 tineri cercetaţi acum de procurori erau studenţi în Iaşi şi locuiau în apartamente închiriate. „Am făcut şi descinderi în căminele studenţeşti din Tudor Vladimirescu, am luat pe câţiva dintre ei de acolo. Doar unul era student la Faculatea de Informatică”, a adăugat procurorul Daniel Horodniceanu. Procurorii au extins cerectările în dosar pentru a stabili exact numărul de membrii ai celor două grupări şi numărul de victime ale acestora.
STIRE ACTUALIZATĂ LA 20:42