Editura Evenimentul si Capital

Doina Gradea, SEFA TVR: „Grilele de programe nu puteau fi respectate. Au fost făcute doar ca să se justifice salariile”

Doina Gradea. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU
Autor: | | 0 Comentarii | 4124 Vizualizari

Crede „cu tărie” că lucrurile se pot îndrepta în TVR, altfel „n-aș fi acceptat postul”, e categorică șefa interimară a Televiziunii Române. „E cea mai mare provocare a vieții mele”, ţine Doina Gradea să sublinieze în partea a doua a interviului acordat Evenimentului zilei. Când vine vorba de strategia de programe, nu concepe ca postul public de televiziune să nu aibă o emisiune și pentru copii.

- Ileana Ilie Ungureanu: Acum, că v-ați făcut o idee despre situația TVR-ului, de unde ar trebui să înceapă reforma, despre care se tot vorbește?

- Doina Gradea: Să fie un buget realist. Tehnic vorbind, în momentul ăsta suntem la nivelul anilor 1990-2000. Și tehnologia se modifică rapid. Aici nu s-au mai făcut investiții de 10-15 ani.

- Și care ar fi bugetul realist?

- Există la Ministerul Finanțelor un prim draft pentru bugetul pe anul viitor. În prima mea zi de mandat era deadline-ul de depunere și l-am semnat mai mult ca primarul, dar având contrasemnătura directorului economic. Nu pot să spun acum o cifră exactă. De asemenea, trebuie să venim cu un alt model operațional de funcționare. Poate nu pe cinci canale, poate pe două - trei. Trebuie să fim extrem de flexibili.

- Are Televiziunea publică acum prea multe canale?

- Problema nu este numărul de canale, ci eficiența și identitatea lor. Canalul 1 a fost votat acum un an și ceva în CA ca fiind viitor canal de actualități ca și configurare, dar el nu este de actualități, e un mix, canalul 2 e generalist, canalul 3 este un canal regional și de arte, mai avem TVR Internațional care este dedicat românilor din afara țării și care trebuie să rămână, TVR Moldova, care este un post strategic, plus cele cinci studiouri teritoriale, care sunt foarte importante.

- S-a rezolvat problema cu spațiul TVR Iași?

- Poate acesta e cel mai grav lucru pe care le-am găsit în TVR. Căutăm soluții pentru un spațiu permanent al TVR Iași, așa cum e normal să aibă televiziunea publică. Din punctul meu de vedere, studiourile teritoriale trebuie să fie pepiniera resursei umane, dar și a conținutului. Mai e și TVR HD care, deocamdată, e un canal ușor experimental, de fapt e un hibrid.

- Iar în ceea ce privește conținutul, audiențele arată că nu se livrează întotdeauna ceea ce așteaptă privitorii.

- Nu este numai asta. Conținutul este reprezentat de grilele de program și suntem în perioada de lansare de grilă de toamnă. Doar că am constatat că aceste grile, care au fost trimise deja și comunicate la CNA, nu pot fi respectate. Pentru resursele din TVR existente nu pot asigura producția acestei grile. În primele zile de mandat am stat aproape o săptămână cu colegii de la canale, cu producătorul general, cu directorul tehnic și cu toți managerii implicați și am desfăcut grilele, am renunțat și am scos programe.

- Altfel spus, nu erau realiste grilele de programe inițiale?

- Au fost făcute ca să aibă oamenii de lucru, să fie ocupați, să justificăm salariile. Ele nu aveau o bază în realitate. Dotarea noastră tehnică nu ne permite atâtea macarale câte au cerut toți și am renunțat la anumite programe, o să mai renunțăm și la altele. Eu fac evaluare continuă și le-am spus colegilor că tot ce se apropie de zero sau are zero audiență iese de pe post. Grilele au fost făcute cu peste 80 de titluri pe toate canalele, și noi știm că în televiziune nu există pe un canal o grilă care să includă mai mult de 20 de titluri.

„Îmi place foarte mult Ionuț Cristache, chit că am deja clienți care îl blamează constant și voi fi blamată și eu pentru declarația asta.”

„Tehnic vorbind, TVR-ul este la nivelul anilor 1990-2000. Trebuie investiție serioasă în echipamente.”

„Am tot văzut în presă că suntem la cheremul puterii, dar știrile de la TVR sunt echilibrate.”

„Voi aduce la TVR și o emisiune pentru copii”

- Ileana Ilie Ungureanu: Îmi dați câteva titluri de emisiuni fără audiență?

- Doina Gradea: Nu aș vrea să îmi întărât colegii, dar aș vrea să înțeleagă că voi proceda la ceea ce am spus. Poate că nu ne batem cu Pro TV și cu Antena 1, dar ratingul îți arată câți oameni se uită la tine. Cum să accepți să ții în grila de programe o emisiune la care nu se uită nimeni. Analizăm fiecare emisiune în parte să vedem care este potențialul ei.

- Până acum unde vedeți potențial?

- De pildă, am discutat cu Răzvan Butaru, de la TVR1, care se ocupă de emisiunile de „current affairs” jurnalistice. „Dosar România” are potențial, eu cred foarte mult în emisiunea asta. Televiziuea publică trebuie să aibă o emisiune de anchetă și de reportaj de calitate, pe care nu o mai are de multă vreme. I-am spus lui Răzvan să mergem spre anchetă și a fost de acord.

- Nu mai are anchete probabil pentru că celor responsabili le-a fost teamă tot timpul să nu sune telefoane, să nu atingă orgolii.

-Printr-o emisiune de anchetă nu luăm la țintă niște persoane, nu ăsta e scopul nostru, ci vrem să scoatem la suprafață niște adevăruri crude și să ducem la rezolvarea problemelor. Aceste adevăruri se datorează tuturor celor care au fost la guvernare în ultimii 27 de ani, nu unui partid sau altuia, unui ministru sau altuia.

- Dvs. nu vă este teamă de aceste telefoane, de faptul că veți fi supusă la presiuni politice?

- Nu. Până acum am primit doar mesaje de felicitare.

- Aveți vreo emisiune preferată?

- Multe. Mă uit tot timpul la știri, la „Teleenciclopedia”, la „Dosar România”, îmi place și „Izolați în România”, „Garantat 100%”, „Profesioniștii” și cred foarte mult și în „Vedeta Populară”, talent showul Iulianei Tudor. TVR avea nevoie de un astfel de show. În fond, aici au fost primele emisiuni conscurs – „Cu mască, fără mască”, de exemplu, care acum se numește altfel în altă televiziune, „Steaua fără nume”, „Floarea din grădină”. Nu pot să spun că mă regăsesc în vreo emisiune de talk-show care este acum, dar îmi place foarte mult Ionuț Cristache, chit că am deja clienți care îl blamează constant și voi fi blamată și eu pentru declarația asta. E nonconformist, tânăr, și îl voi sprijini să facă și mai bine ceea ce face.

- Care e postul dvs. preferat?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI