Evenimentul Zilei > EVZ Special > Doi elevi de 14 și 15 ani l-au vândut pe profesorul lor teroristului pentru 300 euro
Doi elevi de 14 și 15 ani l-au vândut pe profesorul lor teroristului pentru 300 euro

Doi elevi de 14 și 15 ani l-au vândut pe profesorul lor teroristului pentru 300 euro

Teroristul Abdullah Anzoror a plătit doi liceeni pentru a i-l arăta pe Samuel Paty, profesorul care a fost decapitat pe 5 octombrie.

Șapte persoane, dintre care doi minori cu vârste de 14 și 15 ani, au fost inculpate pentru „complicitate la asasinat în relație cu o acțiune teroristă, complicitate la asasinat împotriva unei persoane reprezentante a autorității publice și asociație în vederea unei acțiuni teroriste”, a anunțat procurorul antiterorist Jean-François Ricard, miercuri, 21 octombrie, la cinci zile după asasinarea prin decapitare a profesorului Samuel Paty.

Teroristul, Abdullah Anzorov, i-a mituit pe cei doi liceeni, propunându-le sume între 300 și 350 de euro, potrivit procurorului.

El le-a spus că vrea să-l „filmeze pe profesor, pentru a-l obliga să-și ceară iertare pentru caricatura profetului”, dar și pentru a-l „umili și lovi”, scrie AFP.

Țintă pe rețelele sociale

Procurorul a mai anunțat și că au fost stabilite mai multe contacte telefonice și în scris între terorist și unul dintre tații elevilor, Brahim C., care postase o înregistrare video pe rețelele de socializare, făcând apel la mobilizare împotriva lui Samuel Paty, după o oră în care acesta le prezentase caricaturile lui Mahomed și la care susținea că asistase și fiica sa.

„Este clar că profesorul era desemnat nominal ca o țintă pe rețelele sociale”, a mai declarat procurorul.

„Ancheta a demonstrat că polemica declanșată de (Brahim C.) se baza pe fapte inexistente”, a mai spus Jean-François Ricard.

Fiica lui Brahim C., tatăl elevei, nu a participat la ora de educație civică a lui Samuel Paty.

Excluderea acesteia nu a avut nici o legătură cu ora profesorului, fiind legată de probleme de comportament.

În plus, eleva nu aparținea clasei a IV-a (echivalentul clasei a VIII-a în sistemul românesc), care asista la ora de libertatea expresiei, a lui Paty, pe 5 octombrie.

Resetarea terorismului

Procurorul a confirmat de asemenea că asasinarea lui Samuel Paty se înscrie într-un „context de apel la crime” lansat după republicarea caricaturilor lui Mahomed de către Charlie Hebdo la începutul lui septembrie, înainte de deschiderea procesului atacurilor teroriste din ianuarie 2015 de la Paris.

Ricard a mai evocat și atacul cu satârul, care a avut loc pe 25 septembrie, în fața fostului sediu al revistei Charlie Hebdo și „trei comunicări” ale Al-Qaida și ale ramurii sale yemenite care făcea apel la „uciderea” celor care au fost la originea republicării acestor desene.

Ancheta pentru „complicitate la asasinat terorist” îl vizează deci și pe Brahim C. și pe militantul islamist radical Abdelhakim Sefrioui, care „respinge orice responsabilitate în trecerea la acțiune a atacatorului”.

Mesaj în rusă: „L-am răzbunat pe profet”

În fine, teroristul (de origine cecenă) a trimis un mesaj audio în rusă pe rețelele sociale după ce a postat fotografia victimei sale, scrie AFP dintr-o sursă apropiată dosarului.

În acest mesaj, într-o rusă aproximativă, Abdullah Anzorov spune că „l-a răzbunat pe profet”, reproșându-i profesorului de istorie-geografie că l-a „prezentat într-o manieră insultătoare”.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: