Doi deputați social-democrați susțin anularea Acordului de cooperare dintre România și Ucraina. Autorii acestui proiect legislativ sunt Dumitru Coarnă și Nicolae Roman. Potrivit inițiatorilor, înțelegerea cu Ucraina include un preț prea mare pentru poporul român.
Doi deputați PSD susțin anularea Acordului de cooperare dintre România și Ucraina
Documentul a fost semnat pe 10 iulie 2024, la Washington, de liderii celor două state. Dumitru Coarnă și Nicolae Roman sunt de părere că acesta are la bază un tratat bilateral, care nu putea fi pus în aplicare de Iohannis, fără ratificarea de către Parlament.
Mai mult, cei doi susținători ai proiectului spun că acordul reprezintă o amenințare pentru țara noastră și că vine la pachet cu un preț prea mare.
„Pune în pericol pacea în România, afectează apărarea națională și stabilitatea economică a României, implicând cheltuieli și sacrificii inacceptabile pentru poporul român”, arată cei doi semnatari.
Pericol pentru România
Propunerea legislativă a fost depusă la Camera Deputaților și prevede anularea documentului semnat în SUA. Prin intermediul acestei inițiative, aceștia solicită „declararea nulității Acordului privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina”.
Dumitru Coarnă și Nicolae Roman nu sunt singurii susținători ai acestei idei. Propunerea a fost semnată și de alți 26 de persoane. Printre susținători se numără luptătorul K1 Daniel Ghiță și Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1.
Cei doi deputați cer anularea documentului. Acuzații către Iohannis
În plus, cei doi inițiatori spun că președintele Klaus Iohannis și-a depășit atribuțiile când a semnat actul. De altfel, acesta are la bază un acord de cooperare pe zece ani.
„Și-a depășit atribuțiile și competențele în privința încheierii unui tratat bilateral la nivel de stat, deoarece avea în competență numai semnarea unui astfel de tratat, fără posibilitatea intrării în vigoare a unui astfel de tratat”, arată aceștia.
Totodată, aceștia susțin ca tratatul intra în vigoare doar după ratificarea de către Parlamentul României, „prin lege, la data schimbului instrumentelor de ratificare”.