Doi cunoscuți afaceriști din Cluj, trimiși în judecată de DNA. Acuzațiile procurorilor

DNA Sursa Foto: Captură Video

Procurorii DNA au înaintat în instanță dosarul a doi oameni de afaceri din Cluj acuzați de evaziune fiscală cu fonduri europene, pentru fapte comise în 2014, conform unui comunicat emis de parchet. Cei doi oameni de afaceri vizați de ancheta DNA ar fi Traian-Florinel Cuc și Vasile-Florin Tecar. Procurorii au calculat un prejudiciu de 10 milioane de lei în acest caz.

DNA a trimis în judecată doi afaceriști din Cluj. Acuzații de evaziune fiscală

Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri C.T.F. Acesta este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni grave, printre care se numără evaziunea fiscală în formă continuată și tentativa de obținere fără drept a unor sume de bani sub formă de rambursări de la bugetul de stat.

De asemenea, C.T.F. este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Acțiuni care au avut ca rezultat obținerea sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, provocând consecințe deosebit de grave, toate acestea în formă continuată.

În plus, inculpatul C.T.F. este acuzat de spălare de bani în formă continuată, acțiune care a contribuit la agravarea situației și a prejudiciat grav bugetul de stat și fondurile europene.

Trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fost dispusă și pentru al doilea inculpat, T.V.F., reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

. Aceste acțiuni au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, și au fost comise în formă continuată. Anchetatorii au stabilit că T.V.F. a jucat un rol crucial în facilitarea accesului la fondurile europene prin mijloace frauduloase, contribuind astfel la prejudicierea gravă a resurselor financiare ale Uniunii Europene.

Implicarea lui T.V.F. în aceste activități ilicite a permis ca societatea comercială pe care o reprezenta să beneficieze ilegal de fonduri europene, în detrimentul altor proiecte legitime care ar fi putut folosi aceste resurse în mod corespunzător.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum au procedat cei doi afaceriști din Cluj

În rechizitoriul întocmit, procurorii precizează că la data de 28 februarie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și o societate comercială, reprezentată de inculpatul C.T.F., a fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului „Structura de susținere a afacerilor de tip logistic”.

În cadrul acestui proiect, inculpatul C.T.F. ar fi conceput un mecanism infracțional cu scopul de a frauda procedura de licitație pentru atribuirea unui contract de execuție lucrări către o societate reprezentată de inculpatul T.V.F. Ulterior, această societate ar fi cooptat ca subcontractor o firmă controlată de C.T.F., în vederea obținerii în mod fraudulos a fondurilor necesare contribuției financiare proprii la proiect.

Prin demersurile sale, concomitent cu crearea unui circuit infracțional complex în care ar fi fost implicate mai multe societăți comerciale controlate de el, C.T.F. ar fi asigurat contribuția proprie la proiect din banii proveniți de la Autoritatea Contractantă.

Această schemă a permis redirecționarea fondurilor europene și a celor de la bugetul de stat pentru a acoperi cheltuielile proprii, fraudând astfel întregul proces de finanțare și punând în pericol integritatea utilizării fondurilor publice.

Prejudiciu bugetului UE, prin documente false

Până în luna iulie a anului 2015, prin intermediul acțiunilor frauduloase, în speță de evaziune fiscală, dar și a depunerii la autoritatea contractantă a unor documente false, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare de 10.375.777 de lei.

Această sumă reprezenta finanțarea nerambursabilă acordată pentru cheltuielile eligibile și aprobate la rambursare, aferente lucrărilor executate în baza contractului de finanțare nerambursabilă menționat anterior. Prin aceste demersuri, C.T.F. a reușit să obțină ilegal fondurile necesare pentru a-și susține proiectul, deturnând resursele destinate dezvoltării regionale.

În același context, în perioada 2014-2016, inculpatul C.T.F., în calitate de administrator și asociat în fapt al mai multor societăți comerciale, ar fi inițiat un circuit financiar complex, care avea ca scop înregistrarea în contabilitatea firmelor implicate a unor operațiuni financiare nereale. Aceasta a dus la fraudarea bugetului de stat cu suma totală de 6.028.615 de lei.

În perioada 2014-2015, C.T.F. ar fi disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 7.694.963 de lei, obținută din fraudarea fondurilor europene, și ar fi reintrodus-o în circuitul financiar prin efectuarea de plăți către alte societăți comerciale, rambursarea dobânzilor bancare, plata unor comisioane bancare și retrageri de numerar de la ATM-uri.

„Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, arată comunicatul emis de DNA.