Evenimentul Zilei > Actualitate > Documentar-eveniment difuzat de B1 TV despre „America după 11 septembrie”. Premieră și în exclusivitate în România
Documentar-eveniment difuzat de B1 TV despre „America după 11 septembrie”. Premieră și în exclusivitate în România

Documentar-eveniment difuzat de B1 TV despre „America după 11 septembrie”. Premieră și în exclusivitate în România

B1 TV difuzează sâmbătă, 18 septembrie, de la ora 21.00, în premieră și în exclusivitate în România, documentarul „America după 11 septembrie”, o producție impresionantă marca Frontline/PBS.
Documentarul este o sinteză a ultimilor 20 de ani. Acesta este cel de-al doilea film adus în atenţia publicului de postul B1 TV, după cel de săptămâna trecută, „102 minute care au schimbat America”
Documentarul-eveniment „America după 11 septembrie” reprezintă o sinteză obiectivă a celor 20 de ani care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, văzută din perspectiva celor patru administrații prezidențiale (Bush, Obama, Trump și Biden), analizează politica externă a SUA în acești 20 de ani, dar și modul în care 9/11 a modificat profund societatea americană în tot acest timp.

Acest film va fi difuzat, în România, la 10 zile de la premiera care a avut loc în SUA, B1 TV fiind printre primele posturi TV din lume care îl va prezenta publicului larg.

9/11, ziua celui mai sângeros atac asupa SUA

Atacurile de la 11 septembrie 2001 s-au soldat cu 2.996 de morți din 90 de țări, inclusiv cinci români, și a devenit cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor.

Dintre cele aproape 3.000 de victime ale atacurilor, o treime încă sunt neidentificate. De fapt, abia în urmă cu doar câteva zile victimele cu numărul 1.646 și 1.647 au fost identificate, cu ajutorul unor tehnologii noi de secvențiere a ADN-ului.

Cine au fost teroriştii din 11 septembrie 2001?

Atacurile de la 11 septembrie au fost coordonate şi revendicate de gruparea teroristă al-Qaida, ce-l avea lider pe Osama bin Laden. Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe bin Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită Navy SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe ben Laden şi mai mulţi dintre bodyguarzii săi.

Document-bombă declasificat de către FBI cu privire la atentatele din 11 septembrie. Guvernul saudit a reacționat

Biroul Federal de Investigaţii al SUA a declasificat, în urma presiunilor făcute de rudele victimelor, un document care face parte din ancheta sa privind posibila implicare a guvernului saudit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Documentul, care datează din 2016, descrie contactele pe care teroriştii le-au avut cu persoane saudite din Statele Unite.

Documentul a fost declasificat la cea de-a 20-a aniversare a celor mai mortale atacuri teroriste de pe teritoriul SUA – aproape 3.000 de oameni au fost uciși după ce au fost deturnate patru avioane.

Unele familii ale victimelor au exercitat presiuni asupra președintelui Joe Biden pentru a declasifica documentele, spunând că nu ar trebui să participe la ceremoniile de comemorare de sâmbătă de la New York dacă nu ar fi pregătit să le elibereze.

Un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatorii din 11 septembrie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: