Medicii de familie vor fi nevoiţi să participe la asigurarea asistenţei medicale în centre de permanenţă, în afara programului de la cabinete.
Astfel, doctorii sunt obligaţi să se organizeze într-un centru în care să facă gărzi similare celor din spitale. Obligativitatea este stipulată în contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe anul 2009, care intră în vigoare de la 1 aprilie. „Se asigură accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă”, susţin oficialii din Ministerul Sănătăţii. Ideea nu e însă agreată de doctori. „Înfiinţarea acestor centre de permanenţă se discută din 2003, ele funcţionând cu succes în Olanda sau în Marea Britanie. Sunt necesare însă doar în zonele rurale, unde nu sunt spitale. În această iniţiativă e multă teorie, pentru că fondurile necesare sunt mari. Noi discutăm acum că în trimestrul patru din 2009 nu vom mai avea deloc bani în sănătate”, spune medicul de familie Tereza Franciuc.
O altă schimbare, care se va introduce de la 1 aprilie, este prescrierea medicamentelor pe reţete sub forma denumirii comune internaţionale. Excepţie vor face cazurile justificate medical, în care doctorii vor prescrie medicamentele pe denumire comercială. Prin reintroducerea acestui sistem, care aduce economii, oficialii din sănătate speră că mai mulţi asiguraţi vor avea acces la medicamente.