Vă răspunde Dr. Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta”, coordonator al Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat.
Maria, 40 de ani: “Am 40 de ani, sunt însărcinată de 20 de săptămâni, dar nu mă pot abţine să nu fumez. Sunt fumătoare de aproximativ 20 de ani. Îmi expun copilul unor riscuri? Care sunt acestea? E obligatoriu ca micuţul să aibă probleme de sănătate? Există soluţii pentru ca o gravidă să se lase de fumat? Sunt sigure medicamentele pentru o femeie însărcinată?”
Nu există “nu pot să mă abţin” ci “nu vreau să nu mai fumez”. Astăzi, când există medicamente eficiente şi sigure, fumătorii nu mai pot spune “eu nu pot”. Cu certitudine copilul are de suferit – el este pur şi simplu otrăvit. Mecanismele sunt multiple, dar două sunt foarte uşor de înţeles deoarece cu fiecare fum pe care îl inhalaţi dumneavoastră:
Concentraţia de oxigen din sângele scade, deci şi oxigenul care ajunge la copil este în cantitate mai mică. Prin urmare, copilul nu se dezvolta aşa cum ar trebui.
Nicotina din sângele mamei produce vasoconstricţia vaselor placentare, deci toate subsţantele nutritive care ar trebui să ajungă la făt sunt în cantitate mai mică.
Consecinţa este o greutate la naştere mai mică decât cea pe care ar fi putut să o aibă, cu alte cuvinte copilul porneşte cu un deficit pe care nu ar fi trebuit să îl aibă şi pe care mama sa i l-a produs. Evident, aceasta în cazul în care nu a avut loc un avort sau o naştere prematură, sau dacă copilul nu a decedat prin “sindromul morţii subite a nou-născutului”, situaţii cu mult mai frecvente la copiii mamelor care au fumat în timpul sarcinii.
Risc de astm, leucemie sau cancer
Însă copilul unei femei care a fumat în timpul sarcinii are risc crescut de a suferi de astm, de leucemie sau un alt tip de cancer pe perioada copilăriei, dupa cum şi dezvoltarea psihică este afectată.
În situaţia dumneavoastră personală, situaţia este cu atât mai gravă cu cât, datorită vârstei şi fumatului îndelungat, probabilitatea să suferiţi de ateroscleroză este foarte mare. Prin urmare, vasele care asigură nutriţia copilului suferă de doua ori.
Fumatul, precum ruleta rusească
Într-adevăr, nu toţi copiii provenind din mame fumătoare suferă de leucemie. Însă “probleme de sănătate” sunt şi creşterea lenta şi deficitară a copilului, frecvenţa mare şi severitatea crescută a infecţiilor aparatului respirator, cu alte cuvinte “un copil bolnavicios”.
Însă cred că problema se pune altfel: cât de dispusă sunteţi să riscaţi viaţa şi sănătatea copilului dumneavoastră pentru un moft precum fumatul? E o situaţie precum ruleta rusească: pistolul este îndreptat spre copil, iar 6 din 8 locuri pentru gloanţe sunt pline…
Există soluţii pentru ca o femeie însărcinată să fie ajutată să renunţe la ţigări. Trebuie doar să vrea… şi să se adreseze unui cabinet specializat. www.stopfumat.eu sau 0800878673 (apelabil din Romtelecom)