DOCTOR EVZ: De ce am poftă de mâncare doar la job?

Vă răspunde Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Brăila.

Ana Maria, 30 de ani: Când sunt la serviciu, am tot felul de pofte: dulciuri şi alte alimente şi parcă aş mânca tot timpul câte ceva. În timpul liber, în schimb, nu am această problemă şi pot să stau un weekend fără să simt nevoia să mă- nânc dulciuri. Ce poate să fie? Adesea, activitatea stresantă de la job sau competi- ţională (nevoia unui efort fizic) poate duce la creşterea necesarului de glucoză, dar prin mecanisme diferite. Dacă în cazul efortului fizic este nevoie reală de glucoză datorită consumului muscular, în cazul stresului este vorba despre dereglarea sistemului nervos (a nu se citi boală) şi secreţie de insulină inadecvată.

Tot din cauza stresului, poate apărea o scădere a toleranţei ţesuturilor periferice la insulină, fiind o problemă a receptorilor insulinei. Ideal ar fi ca, în timpul programului, să faceţi un repaus intelectual la patru ore, în care să nu mai vorbiţi despre job şi să nu mai staţi la calculator. Pe termen lung, sistemul nervos se poate echilibra. Dacă suferinţa persistă, se poate ajunge şi la diabet. Diabeticii sunt adeseori sedentari, stresaţi, consumă multe dulciuri şi au antecendente în familie.