Vicepreşedintele PNL, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Galaţi, că va propune modificarea proiectului de lege privind noul Cod Administrativ în sensul depolitizării funcţiilor de prefect şi subprefect, dar şi a celor de şefi ai instituţiilor publice deconcentrate.
„Nu sunt de acord cu revenirea la prefectul sau subprefectul politic. Guvernul Năstase a făcut un angajament în parcursul integrării europene pe care PNL, atunci când a ajuns la putere, l-a respectat. Este adevărat că legea a permis nişte portiţe şi permite partidelor să-şi numească oamenii în funcţii de prefect şi aceste portiţe trebuie închise, căci prefectul trebuie să rămână neangajat politic. Nu sunt de acord nici cu numirea politică a şefilor de deconcentrate. Prefectul e numit politic, şeful e numit politic, acesta, la rândul său, numeşte politic adjuncţii, iar aceia numesc şefii de birou şi poate mai rămâne portarul... Îmi asum, şi noi am făcut la fel, de 25 de ani e la fel, dar e cazul să fie un moment zero să închidem subiectul. Miniştrii, secretarii de stat, preşedinţii de agenţii, secretarii, subsecretarii de stat sunt numiţi politic şi la noi şi peste tot în lume, dar nu şi administraţia publică. Dacă nu punem stop, ne vom plânge în continuare de modul cum funcţionează", a spus Dobre.
Potrivit Agerpres, deputatul PNL a mai spus că printre alte propuneri pe care vrea să le aducă proiectului Codului Administrativ se mai numără şi reînfiinţarea postului de secretar general al prefecturii şi subordonarea secretarilor de primării acestei funcţii din cadrul prefecturii. În contextul Codului Administrativ, deputatul a spus că trebuie modificată şi legea alegerilor locale în sensul alegerii primarilor din două tururi de scrutin, pentru o mai bună reprezentativitate şi legitimitate.
Dobre a precizat că proiectul Codului Administrativ este lansat deja în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, urmând ca după asumarea de către guvern, din toamnă să ajungă, la dezbateri, în Parlament, pentru legiferare.