Doar trei echipe n-au "stranieri" la Euro 2012

Doar trei echipe n-au "stranieri" la Euro 2012

Globalizarea a adus fotbalişti de pe mai multe continente la turneul final. Rusia, Polonia şi Ucraina sunt singurele ţări fără "implanturi".

Aproape toate selecţionatele calificate la turneul final al Euro 2012, din Polonia şi Ucraina, au în lot câte un jucător cu origini în altă ţară. Excepţie fac echipele naţionale din Estul "Bătrânului Continent" - Polonia, Ucraina şi Rusia. Întrecerea care va lua startul vineri, la Varşovia, cu meciul Polonia - Grecia, va semăna mai mult cu un turneu dedicat echipelor de club, decât celor naţionale. Puţine selecţionate au rezistat impulsului de a naturaliza jucători, iar globalizarea şi-a pus şi ea amprenta asupra fotbalului european. Neamţul Gundogan se va duela cu danezul Okore

Dacă naţionalele fostelor puteri coloniale - Franţa, Anglia, Olanda sau Portugalia - folosesc de ani buni jucători născuţi pe alte meleaguri, câteva reprezentative fără tradiţie în acest sens au început şi ele să apeleze la fotbalişti străini. Cehia va juca la Euro 2012 cu fundaşul dreapta Theodor Gebre Selassie. Jucătorul formaţiei Slovan Liberec, proaspăt campion al ţării sale, are origini etiopiene. În vârstă de 25 de ani, Gebre Selassie este primul jucător de culoare care îmbracă tricoul roşu al Republicii Cehe.

Danemarca, selecţionată făcută celebră de blonzii Peter Schmeichel, Preben Elkjaer sau Henrik Larsen, are în lot un jucător născut la Abidjan, în Coasta de Fildeş. Este vorba de Jores Okore, fundaşul central al micuţei Nordsjaelland, grupare care a cucerit în această vară primul titlu de campioană naţională. Naţionala Germaniei, una dintre marile favorite la câş­tigarea trofeului Henri Delaunay în această vară, este un amestec de nemţi, turci şi polonezi. Părinţii mijlocaşului Ilkay Gündogan (Borussia Dortmund) sunt imigranţi turci, în timp ce Mesut Özil are tot origini turce, însă familia sa este de trei generaţii în Germania. Lukas Podolski şi Miroslav Klose sunt născuţi în Polonia, în timp ce Jerome Boateng are părinţi ghanezi (n.r. - Kevin Prince, fratele său, a ales să joace pentru selecţionata statului african). Tatăl lui Sami Khedira (mijlocaşul de la Real Madrid) este tunisian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar şi Grecia are un jucător străin în lot. Este vorba de Jose Holebas, mijlocaşul de la Olympiakos care s-a născut în Germania şi are origini uruguayene.

Croaţii, ale căror nume au, aproape invariabil, terminaţia "ici", îşi leagă speranţele de gol la Euro 2012 de Eduardo Alves da Silva, atacantul născut la Rio de Janeiro care evoluează la Şahtior Doneţk. Esticii, rezistenţi la schimbare

În cei peste 50 de ani de istorie, Campionatul European a suferit numeroase schimbări. La prima competiţie au participat doar 17 naţiuni, iar la turneul final au ajuns doar patru. Începând de vineri, pentru supremaţia continentală se vor bate 16 echipe, iar de la ediţia viitoare (n.r. - organizată de Franţa) numărul va creşte la 24.

Euro 2012 va fi primul turneu final în care Italia va avea la dispoziţie un jucător de culoare: Mario Balotelli. Problematicul atacant de la Machester City are origini ghaneze.

Suedia, cea mai nordică echipă prezentă la turneul final din Polonia şi Ucraina, are în lot un fotbalist născut la Teheran: Behrang Safari, fundaşul stânga al formaţiei Anderlecht.

De cealaltă parte, Ucraina, Rusia şi Polonia vor alinia "naţionale" fără "implanturi", deşi leşii au experimentat, în trecut, cu nigerianul Emmanuel Olisadebe. Rusia şi Ucraina sunt şi echipele naţionale care contează pe cei mai mulţi jucători din campionatul intern (n.r. - 21), fiind depăşite doar de Anglia, care are în lot doar fotbalişti care joacă pentru cluburi din Insulă. Singura ţară care n-are niciun jucător din campionatul intern este Irlanda.

Italia merge la Auschwitz. Spaniolii nu se văd favoriţi

Echipa naţională a Italiei va vizita astăzi lagărul nazist de la Auschwitz. Antonio Cassano şi colegii lui nu sunt primii care merg aici înaintea turneului final. Selecţionata Germaniei a făcut deja acest lucru, iar englezii şi olandezii au şi ei programate vizite. Toate aceste echipe sunt cazate în apropiere de Cracovia, care este la doar câţiva kilometri distanţă de lagărele de la Auschwitz şi Birkenau.

Pe de altă parte, în naţionala Spaniei domneşte precauţia. După ce Andres Iniesta a declarat că în Polonia şi Ucraina va fi mult mai greu decât la precedentele turnee finale, ieri, Sergio Ramos a spus că ibericii trebuie să nu uite să fie modeşti.

"Toată lumea ne dă mari favoriţi, însă noi nu vedem aşa lucrurile. Dacă e ceva ce ne-a adus succesul în ultimii ani, atunci acel lucru este umilinţa. Trebuie să muncim şi să fim umili. Doar aşa vom reuşi", a spus fundaşul de la Real Madrid, care a renunţat, pentru acest turneu final la pletele sale. Spania debutează la Euro 2012 împotriva Italiei, pe 5 iunie, la Gdansk. 8 francezi sadea fac parte din naţionala "cocoşului galic" la Euro

Cehia, Croaţia, Suedia, Danemarca, Franţa, Anglia, Olanda sau Germania sunt echipe naţionale care folosesc jucători cu orgini străine