Notarul Cristina Şoric, soţia şefului Poliţiei Neamţ, este acuzată că ar fi legalizat documente care să-i ajute pe cămătari să-şi justifice legal acţiunile. Aceasta spune că nu-şi aminteşte.
Corpul de Control al ministrului Traian Igaş a început cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Neamţ, comisarul-şef Aurelian Şoric, pentru "conduita profesională neconformă" şi pentru afirmaţiile publice, făcute după cererea de demitere a sa în urma răfuielii sângeroase dintre interlopii care ajunseseră să facă legea în Piatra-Neamţ.
Potrivit oficialilor Internelor, ministrul Igaş i-a dat termen o săptămână şefului Corpului de Control să finalizeze ancheta. Tot ieri, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au început o serie de verificări în legătură cu modul în care poliţistul şi-a dobândit averea.
În timp ce soţul său este vizat de anchete, soţia comisarului-şef, notarul Cristina Şoric, este acuzată că ar fi legalizat, în cabinetul său (aflat în vecinătatea locuinţei sale, dar şi a vilei interlopului Gheorgiţă Mararu), acte care să-i ajute pe cămătari să-şi justifice faptele.
"Dădeau bani cu împrumut şi cereau dobânzi mai mult decât exagerate, iar apoi, în contul «datoriilor», oamenii erau obligaţi să le cedeze proprietăţile. Din informaţiile noastre, o parte dintre aceste acte au fost «parafate» la cabinetul notarial al Cristinei Şoric", au explicat surse din poliţie.
Cristina Şoric: "I-am făcut. Ba nu i-am făcut acte"
Contactată de EVZ, notarul Cristina Şoric a ezitat să răspundă când a fost întrebată despre actele pe care le-ar fi încheiat pentru Gheorghiţă Mararu.
"Parcă a încheiat odată o procură de circulaţie, prin care împuternicea pe cineva să-i conducă maşina. Dar nu-mi amintesc sigur", a spus, în primă fază, doamna Şoric. Ulterior, aceasta a chemat-o pe una dintre angajatele sale, căreia i-a cerut lămuriri legate de procura respectivă. Şi ne-a transmis: "Nu. Nu a fost întocmit de mine, ci de altcineva. Mararu mi-a mai cerut anul trecut, înainte de Sărbătorile de Iarnă, să îi închei un act de transfer de propietate, dar l-am refuzat amiabil, tocmai pentru a nu ne asocia cu numele lui. De fapt, pentru că nu am voie legal să îl refuz, i-am spus că plec în concediu", a explicat Cristina Şoric.
Cât despre averea familiei Şoric, intrată în atenţia ANI, soţia şefului IPJ Neamţ a declarat că are acte care demonstrează că totul a fost dobândit legal: "Am avut bani obţinuţi din vânzarea unor terenuri şi a unui apartament în Iaşi, pe care le-am cumpărat mai ieftin, cu bani câştigaţi de soţul meu în Bosnia şi Kosovo, şi le-am vândut mai scump. Ăsta a fost norocul nostru, ce să-i faci? Am mai făcut un împrumut şi am cumpărat terenul şi ne-am construit casa", a mai adăugat notăriţa.
Ea a admis însă că a mai primit un teren, în vecinătatea celui cumpărat, în concesiune de la Primăria Piatra-Neamţ, condusă de edilul PDL Gheorghe Ştefan. În ceea ce-l priveşte pe vecinul Mararu, aceasta a replicat: "S-a mutat lângă noi, ce era să fac? Să mă mut ca ţiganii cu cortul?".
Funeralii, sub lupa serviciilor secrete
Gheorghiţă Mararu a fost înmormântat, ieri, în localitatea de baştină, Roznov (Neamţ). Evenimentul a fost atent monitorizat de oamenii legii. Pe lângă cei peste 200 de poliţişti şi de jandarmi care au însoţit cortegiul, ofiţeri ai serviciilor secrete au avut în vizor numeroase personaje ale lumii interlope din România şi Republica Moldova.
"Vom face o evaluare situaţiei de acolo", au precizat pentru EVZ surse din MAI. În timpul funeraliilor, cortegiul format din 500 de persoane a blocat drumul naţional Roznov-Bacău.