Doamna Moarte, lângă preşedintele Statelor Unite ale Americii. Azi s-a aflat peste tot

Doamna Moarte, lângă preşedintele Statelor Unite ale Americii. Azi s-a aflat peste tot

Vineri, 8 mai, lumea marchează 75 ani de la un moment istoric: predarea Germaniei naziste şi finalul celui de-Al Doilea Război Mondial în 1945, ocazie folosită de jurnaliştii BBC pentru a publica poveştile unor eroine ale conflictului.

Conform sursei citate, Lyudmila Pavlichenko este unul dintre cei mai mortali lunetiști din istorie, cu 309 ucideri confirmate de soldați germani în urma invaziei naziste a Uniunii Sovietice din 1941.

Zeci de victimele ale ei au fost lunetiștii inamici, vizați de o femeie care şi-a câștigat astfel supranumele Lady Death (n.r. - Doamna moarte) pentru acțiunile sale în timpul asediilor din Sevastapol și Odessa.

În cele din urmă a fost rănită de un tir de mortiere și retrasă de pe linia frontului, devenind imaginea Armatei Roșii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior a devenit o activistă pentru drepturile femeilor şi a călătorit în lume, inclusiv într-un turneu în Canada şi SUA, ocazie în care l-a întâlnit pe Franklin D. Roosevelt la Casa Albă.

Soţia liderului american a însoţit-o după aceea într-un turneu prin SUA, iar relaţia dintre cele două a fost foarte apropiată.

Cu toate acestea, amintirea Lyudmilei Pavlichenko a fost scoasă în mare parte ulterior din istoria sovieticilor.

„Narațiunea sovietică despre Al Doilea Război Mondial a fost centrată pe imaginea unui soldat curajos, pe cea a unui bărbat. Femeile nu făceau parte din acea narațiune”, a declarat pentru BBC activista pentru egalitatea de gen, Iryna Slavinska.