DNA: Valoarea contractelor primite de Marin Dumitru de la Primăria Sectorului 5, cu 100% mai mare faţă de cea reală

Companiile controlate de omul de afaceri Dumitru Marin primeau contracte de la Primăria Sectorului 5 care depăşeau cu 100% valoarea reală a lucrărilor, astfel încât acesta să poată plăti 'comisionul' perceput de Marian Vanghelie.

Marian Vanghelie este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în legătură cu acordarea unor contracte de lucrări publice unor firme controlate de omul de afaceri de Dumitru Marin, valoarea totală a acestor contracte fiind de 2 miliarde lei, potrivit Agerpres.

În schimbul acordării acestor contracte, Vanghelie este acuzat că a perceput un 'comision' de aproximativ 20% din valoarea lucrărilor.

"Valoarea de atribuire a acestor contracte depăşea valoarea efectivă de execuţie a lucrărilor cu 90 până la 100%, ceea ce permitea realizarea unui profit substanţial (mult peste un profit obişnuit, realizat în relaţiile economice fireşti) pentru societăţile comerciale controlate de către Dumitru Marin. Acest profit foarte mare se realiza în dauna bugetului Primăriei Sectorului 5 Bucureşti şi a instituţiilor din subordinea acesteia. Cea mai mare parte a profitului astfel realizat era introdus într-un circuit evazionist (constituit dintr-un lanţ de firme-tampon şi firme-colectoare, cu comportament de tip fantomă)", se arată în referatul DNA.

Profitul substanţial obţinut de Dumitru Marin îi permitea acestuia să plătească 'comisionul' cerut de Marian Vanghelie.

 

Comisioanele

 

Acest 'comision' era plătit de către Dumitru Marian către Vanghelie prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv prin intermediul lui Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae.

  • Conform DNA, cu titlu de excepţie, acest comision putea fi diminuat la 10 ori 15% din încasări, ori chiar se realiza o 'remitere de datorie', anume în situaţiile în care Vanghelie impunea lui Dumitru Marin alte contraprestaţii, cum ar fi acordarea unor lucrări în subantrepriză anumitor societăţi comerciale, indicate expres de către primar.

Plata acestui comision se realiza, ca regulă generală, în bani lichizi, la scurt timp de la încasarea de către societăţile comerciale controlate de către Dumitru Marin a plăţilor aferente contractelor de la Primăria Sectorului 5 Bucureşti ori de la Administraţia Domeniului Public Sector 5 Bucureşti.

În referat se mai arată că aceşti bani lichizi erau predaţi de către Dumitru Marin lui Mircea-Sorin Niculae (vărul primarului Vanghelie).

 

Banii, folosiţi în interes personal

 

DNA mai notează că, la rândul său, Vanghelie folosea banii fie în interes personal, fie îi introducea într-un circuit de spălare a banilor, prin introducerea acestora în patrimoniului societăţilor comerciale Bucureşti SA şi Calex Business Grup SRL, societăţi controlate de către primar, prima prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae, iar cea doua prin intermediul lui Tiberiu Bodea.

De asemenea, acest 'comision' a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către Premier Palace SRL (societate controlată prin societăţi tip off-shore de către Dumitru Marin) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

  • O altă parte a 'comisionului' convenit între Vanghelie şi Dumitru Marin a fost plătit (la solicitarea celui dintâi) sub forma unui contract de prestare de servicii de reclamă pe panouri publicitare stradale, încheiat de Premier Palace SRL cu societatea comercială Economat Sector 5 SRL, condusă, în calitate de director, de inculpata Laura Ciocan.
  • Semnificativ este faptul că, şi aferent acestui contract, profitul revenea tot în patrimoniul şi Calex Business Grup SRL, Economat Sector 5 SRL fiind doar un intermediar care plătea către firma Calex aproximativ 90% din valoarea încasărilor contractuale (fără vreo contraprestaţie efectivă).
  • De asemenea, în anul 2010 Dumitru Marin a cedat lui Vanghelie două vile noi, prin încheierea fictivă a unor contracte de vânzare-cumpărare, în valoare de circa 650.000 de euro. Contractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate între sora lui Dumitru Marin şi o persoană apropiată lui Vanghelie, acestea acţionând ca persoane interpuse.

În plus, pentru garantarea plăţii 'comisionului' de 20%, Dumitru Marin a cedat controlul societăţii comerciale PC Splai SA (societate care are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri, situate în zona centrală a Bucureştiului) unor persoane apropiate lui Vanghelie, printre care şi Adrian Murgoci (unchiul lui Vanghelie).

Tot din banii primiţi de la Dumitru Marin, Vanghelie a achiziţionat două imobile: hotelul Bulevard din Predeal (cumpărat cu suma de 2.700.000 de euro) şi o vilă în Bucureşti, pe str. Obedenaru nr. 33 (pentru suma de 1.300.000 de euro).