DNA: Uioreanu și Hoandră au dat afară un jurnalist incomod și au scos subiectul licitațiilor truncate de pe internet

Procurorii DNA arată că fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a făcut presiuni pentru demiterea unui ziarist care a scris despre licitațiile trucate pe care le-a dirijat. Astfel, un jurnalist de la ”Ziua de Cluj” a fost demis și articolul publicat de acesta a fost șters de pe site-ul publicației. Totul, după o întâlnire dintre Uioreanu și Octavian Hoandră, patronul publicației online. Hoandră nu a vrut să comenteze afirmațiile procurorilor.

”Presiunea resimţită de grupul format din inculpaţii Uioreanu Horea, Bene Ioan şi suspecţii Ciceo David şi Şerban Tudor Dan de scurgerea timpului şi neobţinerea actelor dorite a crescut exponenţial urmare a publicării on line, în după-masa de 31 martie 2014 a unui articol de presă ce devoala suspiciuni privind organizarea formală a licitaţiei, pentru lucrări ce fuseseră anterior executate, precum şi impunerea unor condiţii de calificare ce favorizau firma Napoca Construcţii SA. Publicarea articolului a determinat pe preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicaţiei on line, numitul Hoandră Octavian cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului de pe mediul on line precum şi demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmărit de edilul judeţului, care a încercat să acopere maniera ilicită în care contractul fusese atribuit şi modul ilegal în care se realizaseră lucrările”, se arată în referatul cu propunere de arestare a lui Horia Uioreanu, fostul președinte al CJ Cluj, arestat pentru fapte de corupție.

A cochetat cu ICR-ul lui Marga

Octavian Hoandră, prietenul lui Andrei Marga, fostul președinte al Institutului Cultural Român (ICR) nu a dorit să comenteze afirmațile anchetatorilor. În 2012, el a fost angajat trei luni la ICR. În acest context, el a fost obligat să-și publice declarația de avere pe site-ul instituției. Nu și CV-ul. Potrivit unui răspuns transmis cotidianului nostru de institut, Hoandră a fost angajat ”prin detașare la ICR, în scopul reorganizării Departamentului Promovare – Relații Publice, la data de 2 octombrie 2012”. Pentru munca de reorganizare depusă la Institut, Hoandră a primit 1700 de lei în octombrie, 2400 de lei în noiembrie și 2600 de lei în decembrie. Din ianuarie 2013, Hoandră s-a lăsat de reorganizarea departamentului Promovare din cadrul ICR. În 2012 a declarat venituri de 5.600 de lei din ”activități de conducere și coordonare” ale firmei SC Trend Communication SRL, 6834 de lei de la ICR și 118.000 de lei din cesiunea drepturilor de autor către o fundație și o asociație. Patronul de ziar a mai arătat că nu deține terenuri, case, bijuterii sau autoturisme.

A luat mită de cinci ori

Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale). DNA susţine că există probe potrivit cărora preşedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogăcean şi alte persoane ar fi comis fapte de corupţie, "în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite".

Președintele 15%

Din probele de la dosar rezultă, potrivit DNA, că în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu i-a cerut lui Pogăcean să-i dea mită 693.224 lei, reprezentând 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de şef al CJ Cluj, să aloce sumele vizate de omul de afaceri.