În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se menționează că funcționarii Chelariu Ermil și Roșu Adrian au facilitat unui om de afaceri accesul la informații cu caracter privat.
Procurorii DNA au trimis în judecată doi funcționari cu funcții de conducere din Consiliul Județean Constanța și unul din Primăria Mangalia. Pe numele inculpaților au fost deschise dosare de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații cu carcater privat.
Funcționari din Consiliul Județean Mangalia, trimiși în judecată de DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate.
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 646/VIII/3 din 13 iunie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Ermil Chelariu, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Adrian Roșu, șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, a comunicat DNA.
Unul dintre inculpați și-a recunoscut vina
Unul din cei trei inculpați a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba de administratorul unei societăți comerciale, acuzat de de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În urma acordului de recunoaștere a vinovăției bărbatul ar urma să primească un an și patru luni de închisoare cu suspendare la care se adaugă o perioadă de supraveghere de doi ani.
„În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani”, potrivit stiripesurse.ro.
Rechizitoriul DNA
În rechizitoriul întocmit de procurorii anti-corupție se menționează că funcționarii Chelariu Ermil și Roșu Adrian au facilitat omului de afaceri accesul la informații cu caracter privat. Cu alte cuvinte, bărbatul care și-a recunoscut vinovăția a avut acces la informații nedestinate publicității.
Astfel, a putut câștiga mai multe licitații pentru amenajearea și întreținerea spațiilor verzi. Valoarea contractelor câștigate de omul de afaceri s-ar fi ridicat la aproximativ 740.000 de lei. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Constanța. În aceeași cauză, DNA a dispus soluția clasării pentru suspecții Lupu Mihai și Constantin Petrică.