Printre motivele din care au rezultat achitări definitive, identificate de procuroarea Mădălina Scarlat, delegată de Secția pentru procurori a CSM în funcția de adjunctă a parchetului anticorupție, se numără următoarele:

-probatoriile administrate au fost insuficiente în cursul urmăririi penale

-mijloacele de probă au fost interpretate greșit de către procurori;

-situațiile de fapt au fost interpretate eronat;

-întemeierea acuzațiilor pe baza unor probe indirecte și prezumții inapte

-lipsa elementelor de tipicitate în cazul infracțiunilor reținute;

-indreptarea dovezilor în altă direcție decât infracțiunea care constituia obiectul acuzatiei

-interpretările diferite ale instanțelor de judecată privind dovezile

„În conformitate cu Ordinul 213/2014 al procurorului general al PICCJ, periodic, se face o analiză asupra imputabilității/neimputabilității soluțiilor de achitare definitive. Atribuția de a aprecia asupra imputabilității ori neimputabilității soluțiilor dispuse de procuror nu îi revine exclusiv procurorului șef ci, conform Ordinului 121/2018, modificat prin Ordinul 1/2019 ale procurorului șef al DNA, și în conformitate cu Ordinul 213/2014 al procurorului general al PICCJ și Regulamentului de ordine interioară al DNA, aprecieri asupra imputabilității soluțiilor dispuse de procurori în cauze penale pot face procurorii șefi de secție, adjuncții procurorilor șefi de secție, procurorii șefi de serviciu/birou, procurorul șef al DNA, precum și procurorii şefi adjuncţi ai DNA”, se arată în răspunsul DNA.

„Aprecierile asupra imputabilității soluțiilor dispuse de procurori în cauze penale, precum și măsurile dispuse nu sunt publice, în conformitate cu Hotărârea nr. 787/20 decembrie 2018 a Secției pentru procurori din cadrul CSM. Aprecierile asupra imputabilității soluțiilor dispuse de procurori sunt valorificate în cadrul rapoartelor periodice de evaluare ale magistraților, efectuate în conf. cu dispozițiile Hotărârii CSM 676 din 2007 pentru aprobarea Regulamentului privind evaluarea activității profesionale a judecătorilor si procurorilor. WWW.JURI.RO Rapoartele de evaluare ale magistraților fac parte din dosarele profesionale întocmite și păstrate de către CSM, datele din aceste dosare fiind confidențiale, în conf cu art 42 alin 2 din Legea 303/2004.”, mai precizează DNA.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: