Premieră în Justiția din România: DNA Ploiești, transformată în grup infracţional organizat

Unitatea „de elită” DNA Ploieşti a celebrilor procurori Onea și Negulescu (zis ”Portocală”) s-a transformat în grup infracţional organizat. Este o premieră în Justiţie ca o întreagă unitate teritorială de parchet să fie acuzată. Anchetă comună EvZ și Incisiv de Prahova.

Acuzațiile în dosarul în care sunt vizați procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, au fost extinse, aceștia fiind cercetați și pentru constituire de grup infracțional organizat, după ce, joi, alți procurori din cadrul filialei au fost de asemenea audiați. Procurorul de la secția specială care îi anchetează pe procurorii DNA Ploieşti este Adina Florea, procuror şef adjunct la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casație si Justiție, şi candidatul propus de Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al  Direcției Naționale Anticorupție.

Pe lângă faptul că secţia DNA Ploieşti e acuzată de constituirea unui grup infracţional, așa cum arată informațiile dezvăluite de surse judiciare pentru EvZ și Incisiv de Prahova, CSM a hotărât, vineri, încetarea activității pentru trei procurori ai Serviciului Teritorial Ploiești.

DNA și CSM s-au mișcat rapid

Fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, s-a prezentat vineri la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de complicitate la favorizarea făptuitorului şi cercetare abuzivă. La intrarea în sediul Parchetului General, Lucian Onea le-a spus jurnaliştilor că nu doreşte să facă declaraţii. Tot vineri, la Parchetul General a fost și fostul procuror Mircea Negulescu (zis ”Portocală”).

De asemenea, DNA a cerut joi Consiliului Superior al Magistraturii revocarea lui Lucian Onea din funcţia de procuror, pe motiv că acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile. În aceeaşi zi, au fost transmise Secţiei de procurori a CSM cererile de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti a procurorilor Giluela Deaconu, Alfred Virgiliu Savu, Elena Cerasela Răileanu. Soluție care a fost dată tot vineri.

Mai exact, potrivit unui comunicat oficial, pe data de 10 ianuarie 2019, procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA (n.r. Călin Nistor), a transmis Secției de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, a domnului Onea Lucian Gabriel, procuror în cadrul acestui serviciu, în prezent suspendat din această funcție, întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute. De asemenea, în aceeași zi, au fost transmise Secției de procurori a CSM cererile de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești a următorilor procurori: Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu și Răileanu Elena Cerasela.

Întrunită în ședință  a doua zi, pe data de 11 ianuarie, Secția pentru procurori a CSM a soluționat cererile. În documentul afișat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, se arată, referitor la "nota privind încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie a domnilor Savu Alfred Virgiliu, Deaconu Giluela şi Răileanu Elena Cerasela, procurori la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ca urmare a solicitărilor acestora. (787,788,789/DRUO/2019)", că Secţia pentru procurori a CSM a hotărât:

1) încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a domnului procuror SAVU ALFRED VIRGILIU şi revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova (unitate de parchet de la care provine);

2) încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a doamnei procuror DEACONU GILUELA şi revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina (unitate de parchet de la care provine);

3) încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a doamnei procuror RĂILEANU ELENA CERASELA şi revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni (unitate de parchet de la care provine)".

Grupul infracțional organizat pus pe ”paradeală”

Așa cum reiese din informațiile obținute de Incisiv de Prahova și EVz procurorii Lucian Onea, Mircea Negulescu, Alfred Virgiliu Savu, Giluela Deaconu, Elena Cerasela Răileanu și ofițerii de poliție judiciară Gabriela Florea și Mihai Iuliano Iordache și Nicolae Adrian Chiriță se fac vinovați de constituirea unui grup infracțional organizat care, în perioada 2013-2016, prin dosarele făcute „de paradeală” sau din simple „fetișuri” au acționat în scopul comiterii infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals intelectual și uz de fals, încălcarea drepturilor și libertăților unor persoane, chiar dacă acestea erau nevinovate, divulgarea unor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii de la Serviciul Teritorial DNA Ploiești sunt acuzați de constituire a unui grup infractional organizat, faptă prev. de art. 367, alin. 1, Cod penal în conditiile art. 367 alin. 3 Cod penal întrucât în perioada 2013-2016 procurorii şi ofiterii de politie judiciară NEGULESCU MIRCEA, ONEA LUCIAN GABRIEL, DEACONU GILUELA, RĂILEANU ELENA CERASELA, SAVU ALFRED VIRGILIU, IORDACHE MIHAI IULIANO, FLOREA GABRIELA, au initiat (procurorii Negulescu Mircea, Onea Lucian Gabriel şi ofiţerul de politie judiciară Iordache Mihai Iuliano) un grup structurat la care au aderat procurorii Deaconu Giluela, Răileanu Elena Cerasela, Savu Alfred şi ofiterul de politie judiciară Florea Gabriela şi care au actionat, în mod coordonat, în scopul comiterii infractiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals, în dauna mai multor persoane cărora le-au atribuit calitatea de subiecti procesuali principali cu încălcarea drepturilor şi libertătilor acestora, au dispus şi au propus luarea măsurilor preventive privative de libertate, au dispus trimiterea în judecată a acestora cunoscând că sunt nevinovate, au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea şi producerea de probe nereale, inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri.

De asemenea, în ceea ce îl privește Mircea Negulescu, este vorba și despre folosirea abuzivă a functiei în scop sexual prev. de art. 299 alin. l Cod penal întrucât, în calitate de procuror la Parchetul d epe Iângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada 2013 - 2014, s-a sesizat din oficiu şi a instrumentat dosarul penal nr. 727/P/2013 privind pe inculpata COSMA ANDREEA, în scopul de a face un act contrar indatoririlor de serviciu pretinzând favoruri de natură sexuală de la inculpată interesată direct de efectele activităţii de urmărire penală efectuată de magistratul procuror;

Alte acuzații se referă la complicitatc la represiune nedreaptă prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 283, alin. 2 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror 1a Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi ulterior la 1).N.A - Serviciul Teritorial Ploieşti a contribuit în mod nemijlocit la acțiunile intreprinse de procuror Deaconu Giluela în sensul de a reține şi a solicita instanței de judecată arestarea preventivă a persoanei vătămate Toader Cristinel, în calitate de inculpat, ştiind că este nevinovată. în dosarul penal nr. 190/P/2015.

De asemenea, se au în vedere și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă prev. de art. 283, alin. 2 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi ulterior la D.N.A - Serviciul Teritorial Ploieşti a contribuit în mod nemijlocit la acțiunile intreprinse de procurorii Onea Lucian Gabriel şi Răileanu Elena Cerasela în sensul de a pune în mişcare acțiunea penală, de a reține şi de a trimite în judecată pe numiții Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel, Rădulescu lonuț Adrian în dosarul nr. 150/P/2014 şi pe numiții "Tudose Liviu Mihail şi Mihăilă Aurelian Constantin în dosarul penal nr. 308/P/2015 ştiind că sunt nevinovati.

Cine au fost țintele grupului infracțional organizat de la DNA Ploiești

Grupul infracțional organizat de la Ploiești a avut mai mult ținte. Astfel, au fost exercitate presiuni şi constrângeri faţă de persoana vătămată Cosma Vlad Alexandru, cercetat în calitate de inculpat, în scopul de a-l determina să dea declaraţii cu privire la numiţii Ponta Victor Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Dragnea Liviu, Savu Daniel, (fost senator PSD – n.r.) Tudose Liviu Mihail (procuror general adjunct la Parchetul Curţii de apel Ploieşti – n.r.), Voloşevici Andrei, Bădescu Iulian (foşti primari PDL şi respectiv PSD ai municipiului Ploieşti – n.r.)”.

Alte persoane cărora li s-au încălcat drepturile și libertățile, dispunându-se privarea de libertate și trimiterea în judecată a acestora, cunoscând că sunt nevinovate, după ce au fost cercetați abuziv de grupul infracțional care au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea și producerea de probe nereale, inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri: ofițerii de poliție Ionuț Adrian Rădulescu, Mihail Emanuel Saghel, fostul șef DGA Prahova, Constantin Ispas, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Constantin Mihăilă, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma și fiica acestuia, Andreea Cosma, fostul șef al Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader.

Potrivit surselor EvZ și Incisiv de Prahova, în privința lui Negulescu există  și acuzații privind inducerea în eroare a organelor judiciare prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal în referire la art. 268 Cod penal raportat la art. 47 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal constând în aceea că, în calitate de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi apoi de procuror la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, în baza rezoluției infracționale unice, în mod repetat, în perioada 2014-2016 a determinat mai multe persoane să formuleze, fără vinovăție, declarații nereale, în scopul de a dovedi existența unor fapte prevăzute de legea penală cu prilejul fabricării mai multor dosare penale, respectiv: dosarul penal supranumit "Dosarul Tigăilor" care îi viza pe Savu Daniel şi Ghiță Sebastian Aurelian; dosarul penal nr. 218/P/2014. supranumit -dosarul HIDRO"; dosarul penal nr. 90/P/2015 privindu-i pe Ghiță Sebastian Aurelian şi Bădescu Iulian; dosarul nr. 308/P/2015 privindu-i pe Tudose Liviu Mihail, Mihăilă Aurelian Constantin ş.a.; dosarul penal nr. 150/P/2014 privindu-i pe Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel şi Rădulescu lonuț Adrian ; dosarul nr. 427/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti privindu-i pe Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru ş.a.; dosarul penal nr. 83/P/2013 al DNA Serviciul Teritorial Ploieşti.