Şeful Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a asigurat clienţi societăţilor controlate de el, ale căror cifre de afaceri au crescut "semnificativ" după numirea sa în funcţie, arată procurorii DNA, în referatul cu propunerea arestării preventive a acestuia.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în documentul citat, că "prin exercitarea unor activităţi incompatibile cu funcţia de director general în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, folosind informaţii cu privire la posibili clienţi pentru produsele distribuite de societatea Precon şi respectiv serviciile prestate de socităţile Magistral Plus Mobile obţinute din prisma atribuţiilor pe care le avea realizarea procedurilor de achiziţie, în derularea contractelor, în decontarea lucrărilor şi respectiv în acordarea avizelor/aprobărilor pentru constructori, Dumitru Mădălin Ionică a asigurat clienţi societăţilor controlate, aspect ce se reflectă în creşterea semnificativă a cifrei de afaceri a societăţilor din grup după numirea sa în funcţia de director general în cadrul Primăriei municipiului Bucureşti".
Conflict de interese
Astfel, arată DNA, în calitate de funcţionar public, Mădălin Dumitru se află în conflict de interese dacă interesele sale patrimoniale pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice şi, ca urmare, avea obligaţia să se abţină de la luarea deciziilor în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie în care erau impliciţi ofertanţi ce asigurau contracte pentru societăţile Precon şi Magistral, arată Mediafax. "Faptele numitului Dumitru Mădălin Ionică, constând în aceea că, utilizând inclusiv informaţiile obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a asigurat pentru Precon şi Magistral condiţiile încheierii unor contracte avantajoase, identificând posibili clienţi printre antreprenorii sau subcontractorii de pe contractele cu Primăria municipiului Bucureşti, contactându-i pe aceştia şi solicitându-le întrevederi cu persoane din conducerea celor două societăţi controlate, stabilind termenii ofertelor, negociind contracte, încălcând astfel dispoziţiile art. 79 alin. 1 lit. c şi art. 94 din Legea nr. 161/2003, raportat la funcţia de director general în cadrul Primăriei municipiului Bucureşti şi atribuţiile ce îi reveneau ca preşedinte al comisiilor de evaluare în cadrul anumitor proceduri de achiziţie şi director al Direcţiei coordonatoare a proiectelor, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia ...", mai notează anchetatorii, în referat.
Nababul de la Primărie
Mădălin Dumitru, suspendat din funcţie, a fost reţinut în 5 iunie, fiind acuzat de fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Mădălin Dumitru, însă instanţa a dispus, în 7 iunie, cercetarea acestuia în libertate, sub control judiciar. Anchetatorii au mai arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că "este cert că inculpatul Dumitru Mădălin Ionică pretindea comisioane pe contractele derulate de Primăria municipiului Bucureşti, fapt ce explică sursa de finanţare a achiziţiilor de bunuri mobile şi imobile pe numele său şi al altor persoane, în condiţiile în care venitul declarat de inculpat nu acoperă cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile în străinătate, concediile de lux".
S-a încurcat în declarații
Astfel, potrivit procurorilor, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru a declarat că are în proprietate: un teren în localitate Moroeni, judeţul Dâmboviţa; un teren intravilan, o casă şi trei apartamente în Bucureşti; un spaţiu comercial în localitatea Niculeşti, judeţul Dâmboviţa; o casă în Voluntari, judeţul Ilfov.
Procurorii au precizat că în 3 februarie a fost dispusă în acest caz începerea urmăririi penale pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, abuz în serviciu şi luare de mită, fapte în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Primăria Capitalei în perioada 2010 - 2014, contractarea şi subcontractarea lucrărilor aferente proiecte: "Diametrala N-S străpungere str. Buzeşti - str. Berzei - str. Uranus"; "Reabilitarea infrastructurii de bază în Centrul istoric al municipiului Bucureşti"; "Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii - Net City"; "Pasaj subteran Piaţa Presei Libere"; "Modernizare străzi cu lunii de tramvai - obiectiv 5 - Şoseaua Tunari"; "Reabilitarea Infrastructurii educaţionale în municipiul Bucureşti"; concesiune serviciu public de iluminat în Capitală.
Percheziții la domeniile funcționarului
În 28 mai, procurorii DNA au făcut 20 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la instituţii publice, printre care şi la Primăria Capitalei, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane. Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Mădălin Dumitru şi de la locuinţa acestuia, precum şi din celelalte imobile percheziţionate.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Mădălin Dumitru are două terenuri intravilane, unul în judeţul Dâmboviţa şi altul în Bucureşti, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, respectiv 220 de metri pătraţi, cumpărate în 2003 şi, respectiv, 2004. Directorul Direcţiei Infrastructură mai deţine trei apartamente în Bucureşti, în suprafaţă de 42, 45 şi 65 de metri pătraţi, cumpărate în 1996, 2006 şi 2007, două case de locuit, de 200 şi, respectiv, 240 de metri pătraţi, în Capitală şi Ilfov, cumpărate în 2006 şi 2002, precum şi un spaţiu comercial de 1.000 de metri pătraţi, în Dâmboviţa, cumpărat în anul 1996. Mădălin Dumitru a menţionat în declaraţia de avere că are datorii de 270.000 de euro şi, respectiv, 252.000 de euro, la Egnatia, scadente în 2036 şi 2031, precum şi de 18.000 de euro, la Banca Transilvania. Dumitru a încasat în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, 30.400 de lei în baza contractului de muncă de la Primăria Capitalei, iar soţia acestuia a avut, tot din salariu, venituri de 30.000 de lei. Acesta a menţionat în declaraţie şi veniturile din alte surse, respectiv trei antecontracte de vânzare în urma cărora a încasat 150.000 de euro şi 500.000 de lei.