DNA, lovitură grea într-un proces celebru. Sentință definitivă la Înalta Curte

Celebrul proces în care DNA a cerut și a obținut, în 2018, sechestrul pe bunuri de peste 15 milioane de euro a fost tranșat, definitiv, de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Unul dintre cei care a avut câștig de cauză este Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor. Instanța a decis restituirea bunurilor sechestrate, respectiv lingouri de aur, bani şi imobile.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, privind restituirea cauțiunii pentru care fostul demnitar a depus lingouri de aur, bani și alte bunuri în valoare de un milion de euro.

Prin sentința definitivă, pronunțată joi, statul este obligat să restituie bunurile sechestrate la solicitarea DNA. În luna mai 2018, DNA a pus sechestru până la concurenţa sumei de 15.096.000 euro pe bunurile deţinute de cei cinci inculpaţi cercetaţi în dosarul de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, printre care fostul ministru de al Finanțelor Sebastian Vlădescu (foto) şi fostul deputat Cristian Boureanu.

„Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe împotriva încheierii din data de 27 noiembrie 2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie –Secţia penală.

Desfiinţează, în parte, încheierea atacată, exclusiv în privinţa cererilor de restituire a cauţiunii şi, rejudecând: Admite cererile de restituire a cauţiunilor depuse de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe în vederea luării măsurii preventive a controlului judiciar. Ridică indisponibilizarea instituită cu titlu de cauţiune asupra sumelor de bani, precum şi a bunurilor mobile şi imobile constituite ca garanţii reale.

Dispune restituirea cauţiunilor constituite de inculpaţi prin consemnarea de sume de bani la CEC Bank SA şi prin constituire de garanţii reale mobiliare şi imobiliare în conformitate cu ordonanţele procurorului privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune date în dosarul nr. 89/P/2017 la data de 03.05.2018 –faţă de inculpata Mititelu Mihaela (filele 149-180, vol 4 dup) şi faţă de inculpatul Boureanu Cristian Alexandru (filele 74-104, vol. 4 dup) şi la data de 29.05.2018, faţă de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (filele 191-241, vol. 7 dup), în măsura în care în privinţa acestor bunuri nu au fost instituite măsuri asigurătorii.

Dispune radierea înscrierilor efectuate în cartea funciară referitoare la garanţiile imobiliare instituite pentru luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune. Prezenta încheiere se comunică la CEC Bank SA şi Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 234 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 16 ianuarie 2020”, se arată în decizia definitivă a judecătorilor ICCJ.