Tribunalul Vaslui a arestat şase cetăţeni moldoveni, printre care şi pe şeful Sectorului Poliției de Frontieră Leova – Republica Moldova, sub acuzaţiile de inițierea unui grup infracțional organizat și dare de mită. Cei şase, trei dintre ei cu dublă cetăţenie, făceau contrabandă cu ţigări.
Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, în cazul lui Ivan Musteaţă, cetățean din Republica Moldova, ofițer și șef al Sectorului Poliției de Frontieră Leova, Republica Moldova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor concurente de: - inițierea / constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup și dare de mită; Iurie Volceanov, cetățean din Republica Moldova, ofițer în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Leova, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup și dare de mită, Vasile Iodachi, cu dublă cetățenie româno-moldovenească, acuzat deconstituirea unui grup infracțional organizat, dare de mită şi instigare la infracțiunea de intrare sau ieșire din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României. Alţi trei suspecţi, Igor Lisnic, Gheorghe Braga şi Veaceslav Mereuţă, persoane cu dublă cetățenie româno-moldovenească sunt acuzaţi de aderarea sau sprijinirea unui grup infracțional organizat și introducere în țară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal.
Faptele grupării
În perioada noiembrie-decembrie 2013 Iordachi, Volceanov şi Musteaţă, (ultimii doi ofițeri în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Leova - R. Moldova) au inițiat/constituit un grup infracțional organizat specializat în derularea de operațiuni de contrabandă. Acestea s-au concretizat în introducerea frauduloasă, pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 - mai 2014, a diverse cantități de țigări fără ca acestea să fie supuse regimului fiscal din România. Pentru desfășurarea operațiunilor de contrabandă, membrii grupului infracțional mai sus nominalizați, l-au contactat, în mod repetat, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, județul Vaslui (unitatea de poliție corespondentă sectorului de poliție Leova), acesta din urmă fiind denunțător în cauză, promițându-i sume de bani (respectiv 50 euro/bax) pentru a le facilita, prin încălcarea atribuțiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste frontiera verde a coletelor cu țigări. Ulterior, membrii grupării au derulat mai multe activități infracționale.
Faptele contrabandiştilor
Pe 22 decembrie 2013, Gheorghe Braga, persoană ce a aderat la grupul infracțional, a verificat în prealabil zona vizată de operațiunea de contrabandă, fiind coordonat telefonic Vasile Iordachi. În noaptea de 22/23 decembrie 2013 s-a deplasat cu un autocamion marca Mercedes, împreună cu o altă persoană (martor), în zona râului Prut (Stâlpul de Frontieră 1184) în vederea preluării, de la cărăuși neidentificați, a unei cantități de aproximativ 260 baxuri cu țigări (minim 130.000 pachete cu țigări), operațiune ce a fost sistată din inițiativa membrilor grupului infracțional motivat de apariția în zonă, pe malul moldovenesc, a unui mijloc de transport suspect;
Trafic cu camionul şi 25 de cărăuşi
În noaptea de 27/28 decembrie 2013,Igor Lisnic, persoană ce a aderat la grupul infracțional, coordonat telefonic de inculpatul Iordachi, s-a deplasat cu autocamionul Mercedes împreună cu o altă persoană (martor), în zona râului Prut (același stâlp de frontieră) de unde a preluat o cantitate de aproximativ 200 de baxuri cu țigări ce au fost trecute cu bărcile, peste frontiera verde, de un grup de cca 20-25 de cărăuși rămași neidentificați. Țigările au fost ulterior transportate în București unde au fost recuperate ca urmare a intervenției lucrătorilor Brigăzii Poliției Rutiere București ce au dispus indisponibilizarea mijlocului de transport și a unei cantități de 89.650 pachete cu țigări de proveniență moldovenească, respectiv : 27.500 pachete marca Plugarul, 47.560 pachete marca Prima Lux, 4.120 pachete marca Yes, 1.360 pachete marca Avalon, 9.110 pachete marca Clasic. Toate acestea nu aveau aplicate banderole fiscale emise de autoritățile române. Prin aceste acţiuni, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 659.000 lei (aprox. 150.000 euro) + reprezentând TVA și accize instituite asupra acestor produse cu regim special.
Mită de 12.000 de euro pe noapte
La data de 21 ianuarie 2014, în vederea continuării activității infracționale, Vasile Iordachi a promis denunțătorului (șeful Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni) remiterea sumei de 12.500 euro aferente operațiunii din noaptea de 27/28.12.2014, remițându-i efectiv acestuia suma de 21.000 lei (echivalentul a 5.000 euro); în aceeași zi, i-a promis aceluiași denunțător remiterea unei sume similare (12.500 euro) pentru următoarea operațiune de contrabandă ce urma a fi organizată în noaptea de 24/25 ianuarie 2014.
Alţi 10.000 de euro
La data de 24 ianuarie 2014, în scopul determinării denunțătorului să-și încalce atribuțiile de serviciu legate de coordonarea și controlul dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat pentru operațiunea de contrabandă din noaptea de 24/25 ianuarie 2014, dar și pentru operațiuni viitoare, inculpatul Volceanov a promis acestuia remiterea sumei de 10.000 euro; În noaptea de 24/25 ianuarie 2013, Victor Polişciuc - persoană ce a aderat la grupul infracțional, coordonat telefonic de inculpatul Igor Lisnic (ce a monitorizat zona municipiului Huşi împreună cu suspectul Vasiel Nastas), s-a deplasat cu un microbuz Iveco, în zona râului Prut (Stâlpul de Frontieră 1184), în vederea preluării unei cantități de aproximativ 50-70 de baxuri (minim 25.000-35.000 pachete cu țigări) ce au fost trecute cu bărcile, peste frontiera verde, de un grup de cărăuși rămași neidentificați, operațiune ce a fost sistată fără intervenție în flagrant. Din monitorizarea operațiunii a rezultat că activitatea de contrabandă a fost coordonată de pe malul moldovenesc al Prutului de către inculpatul Iurie Volceanov și un grup de alte trei persoane neidentificate.
O nouă mită promisă
La data de 23 aprilie 2014, pentru a-și asigura sprijinul denunțătorului în ce privește sistemul de supraveghere al frontierei de stat, inculpatul Iordachi i-a promis acestuia remiterea sumei de 7.500 euro aferentă operațiunii din 27/28.12.2013, în completarea sumei de 5.000 euro remisă deja la data de 21 ianuarie 2014, precum și suma de 20.000 euro, pentru a-i permite introducerea frauduloasă pe teritoriul României a unei cantități de aproximativ 600 colete țigări. Pe 2 mai 2014, fiind în înțelegere evidentă, Musteaţă, Volceanov, Iordache şi Lisnic, au coordonat introducerea frauduloasă, pe teritoriul României, pe raza localității Lunca Veche, județul Vaslui, cantitatea de aproximativ 125 baxuri cu țigări ce nu aveau aplicate banderole fiscale emise de autoritățile române și care urmau a fi introduse ilegal pe teritoriul României de ceilalți membri ai grupului infracțional, urmând a fi preluate de pe malul românesc al râului Prut de către Mereuţă Veaceslav, cu o autoutilitară Iveco.
Cooperare internaţională
Pe 2 mai 2014, a fost realizată prinderea în flagrant a membrilor grupului infracțional, respectiv a lui Iordachi, Lisnic, şi Mereuţă, în zona stâlpului de frontieră SF 1183, pe raza localității Lunca Veche, județul Vaslui, ocazie cu care a fost depistată abandonată (pe malul românesc al râului Prut) cantitatea de aproximativ 2.500 pachete de țigări (cinci baxuri), precum și două bărci gonflabile, iar pe malul moldovenesc au fost identificate aproximativ 120 baxuri cu țigări. Pe 3 mai 2014, ca urmare a propunerii formulate de procurori, Tribunalul Vaslui a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile, a celor șase inculpați, respectiv Volcenov, Musteaţă, Iordachi, Lisnic, Mereuţă şi Braga. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și au colaborat cu ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, respectiv Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România.