DNA, ZDRUNCINATĂ de o decizie a ÎCCJ. Dosarul Microsoft 3, în PERICOL!?

Lovitură pentru DNA în Dosarul Microsoft. ÎCCJ a constatat nulitatea unor ordonanțe prin care s-au preluat probe din alte dosare în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată mai mulți oameni controversați.

Printre aceștia se numără fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL.

În termen de 5 zile, DNA trebuie să comunice dacă vrea să i se restituie dosarul, pentru refacerea rechizitoriului, sau dorește ca procesul să meargă mai departe fără probele anulate de instanță. Decizia poate fi contestată.

Probele excluse de la dosar sunt din celelalte dosare denumite generic „Microsoft”.

607/1/2017/a1 - I. Constată competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legalitatea sesizării instanţei şi legalitatea efectuării actelor de către organele de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii Sandu Gabriel, Tatomir Călin, Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 766/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. II. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Sandu Gabriel şi Tatomir Călin. III. Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail. Constată nulitatea ordonanţelor nr.766/P/2016 din data de 30.03.2017 şi din data de 20.09.2017 emise de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie sub aspectul preluării ca şi probă în prezenta cauză a unor înscrisuri, în copie conformă cu originalul, din dosarul penal nr.187/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi din dosarul nr.1191/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Exclude din mijloacele de probă înscrisurile constând în declaraţiile din dosarul penal nr.187/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi din dosarul nr.1191/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, declaraţii menţionate în cele două ordonanţe ale procurorului. Încheierea motivată se comunică Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Direcţia Naţională Anticorupţie cu solicitarea ca, în 5 zile de la comunicare, să precizeze dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau se solicită restituirea cauzei. Stabileşte termen la data de 27.02.2018 pentru când se citează inculpaţii, partea responsabilă civilmente şi partea civilă. Se încunoştinţează procurorul şi avocaţii aleşi ai inculpaţilor prin notă telefonică sau fax cu privire la termenul acordat. IV. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea pronunţată conf. art.346 C.pr.pen., se arată în minută. 

În luna septembrie 2017, procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a lui Claudiu Ionuț Florică, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, și a lui Dinu Mihail Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor, dar și a lui Călin Tatomir, la data faptelor director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor.