Lumeajustitiei a scos în evidență faptul că aspectele negative ale activității șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, au fost pur și simplu ocolite în raportul de control Inspecției Judiciare, lucru ce a condus la chemarea în judecată a Consiliului Superior al Magistraturii de către judecătorul Lucian Netejoru.
Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, a formulat o cerere de intervenție accesorie în dosarul IJ-CSM, în care solicită respingerea ca neîntemeiată a acțiunii formulate de Inspecția Judiciară, scrie Luju.
DNA a cerut Curții de Apel București dreptul de a interveni ca parte în procesul deschis de Inspecția Judiciară împotriva CSM pentru a împiedica modificarea conținutului Raportului IJ în sensul includerii tututor pasajelor negative privitoare la activitatea șefei DNA, și menținerea concluziilor Secției pentru procurori a CSM, care a stabilit că activitatea managerială a conducerii DNA a fost „una eficientă”.
Intervenția este justificată prin faptul că în cazul în care Curtea de Apel București ar desființa Hotărârea nr. 686/2017 prin care a fost aprobat Raportul IJ cu modificările CSM, ar însemna ca DNA să fie din nou expusă unui control al Inspecției Judiciare, inclusiv cu privire la aspectele pe care nu le-a aprobat Secția pentru procurori a CSM:
”Interesul intervenientei este dat de faptul ca in ipoteza in care Hotararea nr. 686 din 31.10.2017 Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi desfiintata, Directia Nationala Anticoruptie ar fi expusa unui alt control al Inspectiei Judiciare, inclusiv cu privire la aspectele pe care nu le-a aprobat Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".
De asemenea, Laura Kovesi susține în cererea de intervenție formulată în numele DNA că dacă judecatorii CAB nu vor admite acțiunea Direcției, ar însemna că asigură Inspecției Judiciare dubla apărare în detrimentul DNA:
"Respingerea cererii prezente de interventie accesorie a Directiei Nationale Anticoruptie, in raport cu care s-a dispus raportul Inspectiei Judiciare si ale carei obiectiuni au fost admise de catre Sectie de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ar pune Inspectia Judiciara in situatia in care i s-ar asigura o dubla aparare in detrimentul Directiei Nationale Anticoruptie, iar echilibrul procesual ar fi compromis".