DNA a arestat fără probe. Un sef la Poliția de Frontieră acuzat pe nedrept a decedat

DNA a arestat fără probe. Un sef la Poliția de Frontieră acuzat pe nedrept a decedat

DNA a forțat condamnarea fostului șef al Poliției de Frontieră Suceava Nelu Fediuc pentru mită constând în întreținerea de relații intime cu denunțătoarea în schimbul asigurării protecției. El a fost plimbat în cătușe și ținut 3 luni în arest, fără că denunțătorul să fie audiat.

Fediuc a fost achitat definitiv la Curtea de Apel Suceava: - „În ceea ce privește existența unui anumit tip de favoruri, prima instanța a reținut că susținerile martorei nu sunt susținute de probe". Fediuc a murit la două luni după achitare. 

Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret, comisarul șef Nelu Fediuc, a fost umilit public și pus la stâlpul infamiei pe motiv că, atenție, i-ar fi cerut denuntatoarei să întrețănă relații intime cu el pentru a-i asigura protecție. Fapta pentru care evident că a fost achitat. Iar întreagă opera a fost pusă la cale de structura DNA din Suceava, condusă de deja celebra procuroare Mihaela Popa Mihai, zisă și „Kovesi de Suceava", consemnează luju.ro

Curtea de Apel Suceava l-a achitat în 15 octombrie 2018 pe comisarul șef Nelu Fediuc. O achitare venită la scurt timp înainte că polițistul să înceteze din viață, căci Fediuc a murit la două luni după decizia instanței, în decembrie 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

Defilat în cătușe, umilit public și ținut în arest vreme de aproape trei luni, Nelu Fediuc a fost achitat definitiv pentru toate acuzațiile pe care DNA Suceava i le-a adus. Concret, Curtea de Apel Suceava a decis achitarea comisarului șef pentru toate cele patru pretinse acuzații de luare de mită - „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. Practic, instanța a desființat sentința de la fond a Tribunalului Suceava, care hotărâse condamnarea lui Fediuc la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită. De asemenea, Curtea de Apel Suceava a menținut soluțiile de achitare date la fond, de Tribunalul Suceava, în cazul celorlalte acuzații pentru care DNA îl trimisese în judecată pe fostul șef al Poliției de Frontieră Siret. Este vorba despre patru presupuse fapte de influențare a declarațiilor și o presupusă fapta de tentativă de abuz în serviciu. Pentru o acuzație de influențare a declarațiilor s-a constatat intervenită prescripția, iar pentru celelate trei acuzații de influențare a declarațiilor și acuzația de tentativă de abuz în serviciu s-a dispus achitarea.

Fediuc a fost acuzat de DNA că ar fi asigurat protecție în Vama Siret unor persoane care traficau țigări, de la care ar fi pretins și primit diverse sume de bani. În rechizitoriu s-a reținut și că în schimbul aceleiași protecții, fostul șef al Poliției de Frontieră Siret a cerut unei femei, denuntatoare în cauza, să întrețină relații intime în schimbul protecției, după cum a declarat această la parchet. Nu a fost vorba decât despre o cruntă înscenare. Și nu o spunem noi, ci acest lucru reiese din decizia de achitare a Curții de Apel Suceava, în care se explică faptul că declarațiile martorilor în baza cărora procurorii DNA au trimis în judecată un om, iată nevinovat, „sunt din auzite, generice, de multe ori fiind formulate chiar în mod voit astfel, și lipsite de date concrete”.

Pe de altă parte, cazul de față scoate la rândul sau la iveală un mod de lucru al DNA total contra naturii. În acest sens, de precizat este că polițistul Nelu Fediuc a fost încătușat în baza unui simplu denunț, înainte chiar că denuntatoarea să fie audiată. Astfel, judecătorii Curții de Apel Suceava dezvăluie că în ceea ce privește pretinderea de favoruri, denunțul a fost formulat în 5 august 2008 și înregistrat la 13 august 2008, iar denuntatoarea a fost audiată abia în 5 septembrie 2014. Deci la șase ani după denunț. Înainte însă de audierea denunțătoarei, în 19 iulie 2014, DNA a anunțat reținerea polițistului, inclusiv pentru acuzația denunțătoarei de pretindere unor anumite favoruri în legătură cu care această a fost audiată ulterior.