Şeful Secţiei 4 de poliţie Gălăneşti, Marius Ciotău, şi agentul de poliţie Ilie Pârghie de la aceeaşi secţie au fost reţinuţi luni seară, alături de şeful SIPI Suceava, de procurorii DNA.
Șeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 infracţiuni) şi favorizarea infractorului (2 infracţiuni), va fi prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres.
- Procurorii DNA Suceava au reţinut în sarcina lui Marius Ciotău infracţiunea de cercetare abuzivă, iar în sarcina lui Ilie Pârghie aceeaşi faptă plus abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
- În dosar este vizat şi Constantin Chichiriţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei 4 Gălăneşti, faţă de care procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, acuzat de cercetare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals.
Obligațiile
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Chichiriţă trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar; să nu exercite activităţi de poliţie judiciară.
"Inculpatului Chichiriţă i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", precizează DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
DNA precizează că va furniza, într-o comunicare ulterioară, detalii cu privire la starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori.