DNA: CJ Brașov condus de Cncescu prin amenințări și cointeresare la fapte de corupție. INTERCEPTĂRI “Ce relaţii mai aveţi cu Dumnezeu”

Dosarul în care preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat de fapte de corupţie a ajuns pe masa judecătorilor instanţei supreme, după ce DNA l-a trimis în judecată alături de inculpaţii Ion Diniţă, Viorel Costea, Aurelia Popescu şi Cristian Emil Cirică. Dosarul se judecă în cameră preliminară, iar pentru judecarea unei contestaţii a lui Căncescu privind măsurile asigurătorii, ÎCCJ a stabilit termen pentru data de 22 decembrie.

Potrivit unui comunicat DNA, Aristotel Căncescu, aflat în stare de arest preventiv, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, în formă continuată, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos.

  • Procurorii DNA arată că cercetările care au fost efectuate în prezenta cauză au stabilit că inculpatul Căncescu Aristotel Adrian  şi-a folosit autoritatea şi influenţa conferită de funcţia de preşedinte al CJ Braşov pe care a deţinut-o în această perioadă în folosul propriu şi al persoanelor din anturajul său, acţionând cu o totală nesocotire a legii şi a procedurilor din materia achiziţiilor publice. Cele mai importante firme abonate la contractele CJ Bra;ov erau Gotic SA- controlat de deputatul PC, Ion Diniță, și Ramb Sistem, controlată de afaceristul Gabriel Bâgiu.

Discuție dintre Gabriel Bâgiu  și șeful Serviciului de achiziţii publice, Emil Cirică

Cirică: Da eu vă zic sincer că nu are de unde să vă dea (bani pentru lucrări  suplimentare, neprevăzute în contract n.n.)

Bâgiu: Eu vă zic sincer că-mi dă (Căncescu n.n.)

(…)

Cirică: O să vorbesc şi eu cu domnu preşedinte luni şi...atuncea...

Bâgiu: Revenirea la modu, la adresa semnată de toată lumea, întregistrată la ei şi toată treaba, o revenire că nu s-a schimbat nimic în strategie... adică, că la un moment dat poţâ să renunţ la proiect şi ăştia-s dă bani, nu s-a schimbat nimic în strategie şi acuma la rectificare bugetară ar fi nimerit să se dea bani pe treaba asta, şi ne batem, na.

Cirică: Na bine, haideţi că ţinem legătura şi atuncea ne auzim luni.

Bâgiu: Bine, Emile.

Cirică: La revedere, numa bine !”

Ce spune DNA       

DNA mai arată că Aristole Căncescu  instaurat în instituţia publică pe care a condus-o un sistem bazat pe ameninţare şi temerea pentru pierderea locului de muncă, dar şi pe recompensă şi cointeresare în obţinerea de foloase necuvenite, persoanele din aparatul tehnic/administrativ al consiliului acţionând în toate cazurile pentru a aduce la îndeplinire voinţa şefului, chiar dacă venea în contradicţie cu legea, percepţia tuturor fiind aceea că nimic nu se întâmplă decât dacă inculpatul Căncecsu  o doreşte.

Discuția dintre Gabriel Bâgiu și arhitectul-șef al județului Brașov, Adrian Emilian Ibănescu

Bâgiu: Să trăiţi domnu arhitect şef.

Ibănescu: Să trăiţi, să trăiţi.

Bâgiu:Ce relaţii mai aveţi cu Dumnezeu  ?

Ibănescu: Nasoale, din cauza de la prostia aia a ta, mă... nu ştiu... da' depinde la care Dumnezeu te referi ? Al meu, nu, al meu de aici, nu ?”

Acuzațile DNA

Obiectul dosarului îl reprezintă fapte desfăşurate în perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014, fiind legate de activitatea şefului CJ Braşov şi administratorul public al judeţului, care şi-au folosit funcţia publică de autoritate locală pentru interesele proprii şi ale firmelor SC Gotic SA şi SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau.

  • Procurorii DNA susţin că cele două firme ''de casă'' deţineau cvasi - totalitatea contractelor derulate cu CJ Braşov, întrucât le erau acordate preferenţial, prin încredinţare directă, ca urmare a dispoziţiei lui Aristotel Căncescu.