Cine este „Eminenţa cenuşie” din spatele doctoratului șefei DNA?

Cine este „Eminenţa cenuşie” din spatele doctoratului șefei DNA?

Lucrarea șefei DNA, obținută sub îndrumarea fostul procuror comunist, avocatul Viorel Pașca, va fi trimisă, astăzi, spre analiză, Comisiei de Etică a UVT. Profesorii așteaptă un punct de vedere a CNATDCU, organism din care face parte Tudorel Toader, rectorul Universității „Al.I. Cuza”, cel care a făcut parte și din comisia care i-a acordat „magna cum laude” Laurei Kovesi

Așa cum a precizat Otilia Hedeșan, Directorul Școlii Doctorale a Universității de Vest Timișoara (UVT), reprezentanții unității de învățământ vor trimite, spre analiză, Comisiei de Etică a UVT, cele descoperite, până acum, în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Singura problemă este că trebuie identificat un specialist extern în drept penal, deoarece unicul de la UVT e avocatul Viorel Pașca, coordonatorul tezei în discuție, iar acesta nu ar putea fi solicitat obiectiv în formularea unui răspuns. Pe de altă parte, reprezentanții Facultății de Drept, susțin că așteaptă în continuare o solicitare oficială din partea Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru formularea unui punct de vedere în legătură cu teza lui Kovesi.

Șef de doctorat, anchetator în Dosarul Revoluției

Avocatul Viorel Paşca, conducătorul lucrării de doctorat al procurorului general al DNA, unul dintre cei mai înverşunaţi apărători ai Laurei Codruţa Kovesi, în scandalul plagiatului, a fost secretar de partid PCR şi a făcut parte din echipa care s-a ocupat de anchetarea protestatarilor reţinuţi la Timişoara, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, precum şi de examinarea cadavrelor celor ucişi şi arşi la crematoriu. Informaţia a fost confirmată, pentru EVZ, de generalul Dan Voinea, fostul procuror militar care s-a ocupat de Dosarul Revoluţiei. Ceea ce spun toți arestații din perioada respectivă e că procurorii organizați de Pașca aveau un mesaj clar pentru revoluționari când le cereau depozițiile: „Scrieți, că oricum nu contează ce scrieți”. Nu știai dacă mai ieși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fost judecător, membru de comisie A

lături de Pașca, din comisia care i-a acordat „magna cum laude” Laurei Kovesi se numără Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, fost judecător la Curtea Constituţională, fiind votat să ocupe această funcţie, după ce a fost propus de grupul parlamentarilor PNL. În trecut, în anii ‚80, acesta a fost procuror, la fel ca și Viorel Pașca. Acum, el este și membru CNATDCU.

Viorel Paşca a fost procuror până în anul 1991. În anul 2007, „Evenimentul zilei” dezvăluia că avocatul nu a mai candidat la conducerea baroului după ce i s-a cerut un certificat de la CNSAS. Viorel Paşca a recunoscut că a servit interesele PCR din postura de secretar de partid pe unitate. „Da, am fost secretar de partid la procuratură”, a spus Paşca. Avocatul a mai adăugat ca a colaborat cu Securitatea, dar numai de pe poziţie instituţională. „Acum, Parchetul nu lucreaza cu SRI?”, a fost răspunsul halucinant al lui Pașca.

Alături de Gheorghiță Mateuț

Avocatul a fost angajat în numeroase dosare de corupţie, intens mediatizate. Unul din cele mai răsunătoare dosare este dosarul corupţiei din vămi. De asemenea, Paşca a reprezentat-o, alaturi de Gheorghiţă Mateuţ, pe fosta sefa a ITM Timiş, Cornelia Corescu, condamnată în dosarul bani pentru PDL. În cadrul casei de avocatura Pasca&Pasca, pe care a înfiintat-o în anul 2002, Viorel Paşca este asociat cu cei doi fii ai săi, Mihai şi Ionuţ.

Mai tare ca președintel CCR

Pozitia deţinută, şi acum, de Viorel Paşca este extrem de importantă. Din acea postură, el coordonează doctoratele unor judecători şi procurori, unii cu funcții extrem de importante, precum Laura Codruta Kovesi. Mai mult, în ierarhia didactică, Viorel Paşca se situează deasupra unor personaje foarte importante: preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR) sau procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara.

Întâlnire „la șpriț“ între doi membrii ai comisiei

Doi dintre membrii comisiei care i-au acordat „magna cum laude“ Laurei Codruța Kovesi au fost surprinși, pe 7 aprilie 2012, înainte de a izbucni, prima oară, scandalul de plagiat al lucrării de doctorat a șefei DNA. Pe atunci, Viorel Pașca reprezenta, în calitate de avocat, persoane „grele“ acuzate de corupție. Reporterii Atac de Iași au dezvăluit că, într-un restaurant din Iași, stăteau, „la un șpriț“, Tudorel Toader, pe atunci judecător la Curtea Constituțională, funcție pe care a îndeplinit-o până în februarie 2016, și Viorel Pașca, conducătorul de doctorat al șefei DNA. Cei doi s-ar fi întâlnit după ce, în cursul zilei, au participat alături la susținerea unei teze de doctorat. Tudorel Toader a ajuns judecător la Curtea Constituțională, fiind votat să ocupe această funcție, după ce a fost propus de grupul parlamentarilor PNL. În trecut, în anii ‚80, acesta a fost procuror, din acest motiv numele său fiind asociat cu sistemul opresiv al PCR. Toader este, acum, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, expert evaluator în cadrul Consiliului Național al Cercetării Științifice și membru al CNATDCU - Comisia de specialitate pentru confirmarea titlurilor de profesor universitar. Drept urmare, este unul dintre cei care vor putea verifica doctoratul Laurei Kovesi.