NA Ploieşti a dispus, în 11 aprilie, trimiterea în judecată a deputatului Vlad Cosma (PSD), cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), aflat, de asemenea, sub control judiciar, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a directorului Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, aflat în arest la domiciliu şi acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi a lui Răzvan Alexe, cercetat în arest la domiciliu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi dare de mită.
Procurorii DNA au exlicat pe larg în rechizitoriu mecanismele inedite prin care Mircea Cosma ar fi primit șpaga.
Potrivit DNA, Mircea Cosma a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova în perioada 2000-2004, calitate pe care o deţine şi în prezent, începând cu anul 2008. Potrivit propriilor susţineri, din anul 1997 inculpatul l-a cunoscut pe Nicolae Palada (în prezent decedat), reprezentantul SC Cast SRL Băneşti, judeţul Prahova, cu care în decursul timpului a dezvoltat relaţii personale apropiate. În realizarea obiectului de activitate descris în cele ce preced, SC Cast SRL Băneşti a efectuat lucrări de construcţii inclusiv în beneficiul Consiliului Judeţean Prahova.
Varianta I. Mita disimulată prin vânzarea unui teren
În acest context, între Cosma Mircea şi Palada Nicolae a intervenit o ,,înţelegere”, în sensul decontării cu prioritate a sumelor datorate de către Consiliul Judeţean Prahova societăţii menţionate pentru lucrări executate, în schimbul plăţii – cu titlu de mită - de către reprezentantul SC Cast SRL Băneşti a unor sume de bani. Sumele de bani au fost disimulate în preţurile stabilite prin două contracte de vânzare – cumpărare a unor terenuri deţinute de inculpatul Cosma Mircea prin persoane interpuse, persoane care le-au înstrăinat formal către S.C. CAST SRL Băneşti, pentru ca aceasta din urmă să ofere – prin plata conform contractelor – o aparenţă de legalitate mitei astfel deghizate.
- În concret, la data de 09.11.2010 a fost autentificat la Biroul Notarului Public ,,Muşat Andreea Roxana” din municipiul Câmpina, judeţul Prahova, contractul de vânzare cumpărare prin care suspectul Maxim Lucian (persoană de încredere a lui Cosma Mircea) a vândut către S.C. Cast SRL Băneşti – reprezentată legal de Ialama Marilena (angajata societăţii şi fina de cununie a lui Palada Nicolae) două terenuri arabile în suprafeţe de 4961 mp. () şi de 2502 mp situate în extravilanul comunei Drăgăneşti, sat Bărăitaru, judeţul Prahova, la preţul de 200.000 lei, achitat de societatea cumpărătoare prin transfer bancar în baza a două ordine de plată emise în lunile august 2010, respectiv octombrie 2010.
- Terenurile fuseseră achiziţionate anterior de inculpatul Cosma Mircea prin persoana interpusă - Maxim Lucian la preţul de 11.000 lei, de la martora Constantin Maria (în prezent Negoi Maria) – angajată ca secretar la biroul notarului public Cosma Andreea din Ploieşti – fiica inculpatului Cosma Mircea. La rândul său, Constantin Maria – interpusă şi ea în tranzacţionarea acestor imobile, le „achiziţionase” anterior prin contractele de vânzare cumpărare autentificate la Biroul Notarului Public Cosma Andreea, la preţul de 3.000 lei, respectiv 6.000 lei de la martorii Ene Alexandru, Petrescu Georgeta şi de la Mihai Maria - soţia martorului Mihai Constantin. De identificarea acestor martori – vânzători, proprietarii iniţiali ai terenurilor, s-a ocupat martorul Toma Marin - la solicitarea inculpatului Cosma Mircea.
- Important de specificat în acest context este faptul că, astfel cum rezultă din depoziţiile martorilor, Cosma Mircea a fost cel care a plătit preţul stabilit primilor proprietari. Martorul Toma Marin a mai precizat că şi în prezent, deşi respectivele terenuri figurează în proprietatea SC Cast SRL Băneşti, sunt utilizate de către SC GRUPPO PAVIA SRL Ploiești – punct de lucru comuna Drăgăneşti, sat Bărăitaru, societate la care a fost angajat ca şef de fermă.
- În acord cu depoziţia acestuia sunt şi declaraţiile martorilor Palada Costin Gimi – fiul lui Palada Nicolae şi actualul reprezentant al SC Cast S.R.L. Băneşti şi Ialama Marilena, conform cărora au avut cunoştinţă din relatările lui Palada Nicolae despre faptul că aceste achiziţii de terenuri au fost fictive, ascunzând de fapt „obligaţiile” faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi nu cunosc nici în prezent unde se găsesc efectiv suprafeţele de teren, pe care – de altfel - nu le-au folosit niciodată.
Pentru înţelegerea cu exactitate a realităţii ascunse în spatele acestor tranzacţii de terenuri, aparent licite, facem precizarea că unul dintre asociaţii SC Gruppo Pavia (înfiinţată în anul 2007) este SC CATROM CONSTRUCT SRL PLOIEŞTI – societate la care, până în luna iulie 2008 (când a fost ales preşedinte al autorităţii publice judeţene) inculpatul Cosma Mircea fost asociat şi administrator. De asemenea, în luna iunie a anului 2010, Cosma Elena - soţia inculpatului Cosma Mircea a devenit asociat în SC Gruppo Pavia SRL Ploieşti.
Varianta II: Folosirea cumnatei ca paravan în tranzacții
O altă tranzacţie de acelaşi gen s-a materializat prin încheierea contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 49 din 18.01.2011 la Biroul Notarului Public ,,Cosma Saad Andreea”, prin care Irimescu Vasilica Silvia (în prezent Irimescu Ibi Silvia) – cumnata lui Cosma Mircea (sora soţiei acestuia), reprezentată prin acelaşi mandatar Maxim Lucian, a vândut către S.C. CAST SRL Băneşti două terenuri arabile în suprafeţe de câte 4.934 mp. , situate în extravilanul comunei Ariceştii Rahtivani, sat Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, la preţul de 700.000 lei (rezultat din contract), din care a fost achitată doar suma de 350.000 lei, prin virament bancar, în contul mandatarului Maxim Lucian.
- Terenurile fuseseră achiziţionate anterior de inculpatul Cosma Mircea prin cumnata sa Irimescu Vasilica Silvia – reprezentată de mandatarul Maxim Lucian, la preţul de 12.500 lei fiecare (în total 25.000 lei) rezultat din actele de vânzare cumpărare, de la martorele Marcu Aurelia şi Miculeasa Dochiţa, prin contractele nr. autentificate la data de 05.08.2009 la Biroul Notarului Public Cosma Andreea din Ploieşti, aceasta din urmă fiind cea care a plătit preţul către vânzătoare.
- Conform declaraţiilor martorelor, notarul public Cosma Andreea – personal le-a plătit preţul solicitat, care nu a fost cel menţionat în contracte, ci a fost de câte 26.000 lei pentru fiecare suprafaţă de teren, deci în total 52.000 lei. Persoana de legătură dintre aceste prime vânzătoare şi familia Cosma a fost martorul Filip Daniel Ion, a cărui declaraţie se coroborează cu aspectele relatate de martore.
Cine este Maxim Lucian
Referitor la suspectul Maxim Lucian, persoana interpusă de inculpatul Cosma Mircea în tranzacţiile descrise mai sus şi care a retras numerar din contul său bancar sumele virate de S.C. Cast SRL Băneşti, arătăm că relaţia sa apropiată cu familia Cosma a fost descrisă chiar de către martora Ialama Marilena, care a relatat că, cu prilejul încheierii celui de-al doilea contract, din anul 2011, între Irimescu Vasilica Silvia (cumnata inculpatului Cosma Mircea) şi SC Cast SRL Băneşti, vânzătoarea a fost reprezentată de mandatar Maxim Lucian. La biroul Notarului Public Cosma Andreea, acesta din urmă a abordat o atitudine familiară faţă de angajaţii biroului şi ulterior faţă de notar, precizându-i martorei că s-a implicat în respectiva tranzacţie la rugămintea lui Cosma Vlad Alexandru – fratele Andreei Cosma şi fiul inculpatului Cosma Mircea.
- Mai mult decât atât, din verificările efectuate a rezultat că suspectul Maxim Lucian a fost asociat la SC VLD SRL cu sediul în comuna Bărcăneşti, sat Tătărani, împreună cu Viter David Andrei – consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei de studii, prognoze economico sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al judeţului din cadrul Consiliul Judeţean Prahova.
- După retragerea din această societate a lui Viter David Andrei, suspectul Maxim Lucian i-a schimbat denumirea în SC Centurion SRL Ploieşti. Această din urmă societate a vândut către Apostol Andrei (persoană apropiată familiei Cosma) la Biroul Notarului Public Cosma Andreea din Ploieşti, un teren agricol în comuna Drăgăneşti, sat Bărăitaru, teren care, prin contractul de vânzare cumpărare nr. 586 autentificat la acelaşi birou notarial la data de 18.06.2013 a fost înstrăinat de Apostol Andrei către SC EOL SOL ENERGY SRL PLOIEŞTI, societate în care soţii Cosma Mircea şi Elena sunt acţionari şi unde cea din urmă figurează şi ca administrator.
Suspectul Maxim Lucian – care nu a fost audiat în cauză întrucât nu locuieşte la adresa de domiciliu şi nu a putut fi depistat de organele judiciare – a fost semnalat în prezenţa inculpatului Cosma Mircea, în cursul prezentei anchete penale, conform procesului verbal încheiat la data de 24.03.2014.
Decontări cu prioritate pentru cine dădea șpagă
Ce spun procurorii DNA:
- În contextul mai sus prezentat, inculpatul Cosma Mircea în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a pretins de la Palada Nicolae – pe atunci reprezentantul legal al S.C. CAST SRL Băneşti - judeţul Prahova, sumele de 200.000 lei şi 700.000 lei, din care a primit 200.000 lei şi 350.000 lei, disimulate în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil situate în extravilanul unor localităţi de pe raza judeţului Prahova, obiect al contractelor de vânzare cumpărare descrise anterior, în baza cărora societatea respectivă le-a achiziţionat de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate (constând în diferenţa dintre preţul de vânzare către S.C. Cast SRL Băneşti şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, respectiv 200.000 lei – 11.000 lei = 189.000 lei pentru primul contract şi 350.000 lei – 52.000 lei = 298.000 lei pentru al doilea contract), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de Consiliul Judeţean Prahova pentru lucrări executate.
- După decesul lui Palada Nicolae intervenit în iulie 2011, fiul acestuia – Palada Costin Gimi, noul reprezentant al SC Cast SRL Băneşti a devenit personal interesat să beneficieze în continuare de sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, în vederea obţinerii de lucrări de la autoritatea publică judeţeană, precum şi pentru decontarea cu prioritate a sumelor datorate pentru lucrările deja executate.
- Întrucât nu avea o relaţie personală cu preşedintele consiliului judeţean, aşa cum avusese tatăl său, a acceptat propunerea inculpatului Cosma Vlad Alexandru - fiul lui Cosma Mircea - de a-i remite diferite sume de bani, prin intermediul inculpatului Alexe Răzvan (persoană apropiată familiei Cosma) pentru ca aceştia, prin influenţa pe care o aveau atât la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, cât şi la angajaţii instituţiei cu putere de decizie - printre care inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice - să îi faciliteze, aşa cum am arătat, obţinerea lucrărilor şi decontarea sumelor datorate de către autoritatea publică judeţeană.
- Aceasta fiind o modalitate facilă pentru Cosma Vlad Alexandru şi Alexe Răzvan de obţinere a unor importante sume de bani, atât pentru ei, cât şi pentru a fi remise factorilor de decizie în schimbul sprijinului acordat prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cei doi au cooptat în aceste înţelegeri infracţionale şi pe reprezentanţii altor două societăţi comerciale care aveau lucrări contractate cu Consiliul Judeţean Prahova, respectiv pe Dumitru Ion – administrator al SC STAR TD SRL Blejoi şi pe ONEA NICOLAE – administrator al SC ConiSRL Măneşti.
- În realizarea rezoluţiei infracţionale, în perioada 2012-2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii celor trei societăţi (şi altele) şi inculpatul Alexe Răzvan – omul de legătură cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, la care – sporadic – a participat şi inculpatul Cosma Vlad Alexandru, prezenţa celui din urmă fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalţi participanţi a respectării înţelegerilor. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales biroul închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta spaţiului deţinut de SC UNITRANS SRL (societate controlată de membri familiei Cosma), situat în comuna Bărcăneşti, sat Tătărani, judeţul Prahova.
Întâlniri de taină
În această locaţie, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitaţiile organizate la nivelul Consiliului Judeţean Prahova, societatea care trebuia să câştige o anume lucrare, costurile estimative de execuţie şi câştigul obţinut, dar şi cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite şi anume: 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene – inculpatul Cosma Mircea şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta (PSD), sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcţiei sale, precum şi 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru – traficanţii de influenţă.
- Aceste „înţelegeri” au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanţilor la discuţii) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar şi de către martora Stroe Cecilia Cristina, persoană de încredere a celui din urmă, deţinând - pentru o perioadă de timp - calitatea de administrator al S.C. MARCONSTRUCT COMPANY S.R.L. PLOIEŞTI şi angajată la SC S&S WIZARD ADVERTISING SRL Ploieşti, care îşi desfăşura activitatea într-un birou alăturat biroului inculpatului.
- Înscrisurile ce consfinţeau înţelegerile încheiate între reprezentanţii societăţilor menţionate şi inculpatul Alexe Răzvan care, alături de coinculpatul Cosma Vlad Alexandru îşi trafica influenţa în favoarea lor, au fost păstrate
- Faptul că aceste înţelegeri, relaţiile cu cele trei societăţi, precum şi legăturile dintre acestea şi factorii de decizie de la nivelul Consiliului Judeţean Prahova erau gestionate de către inculpatul Alexe Răzvan, rezultă din procesele verbale de redare în formă scrisă a unor convorbiri telefonice interceptate şi înregistrate autorizat, din declaraţiile martori cu identitate protejată.
- Cu privire la modalitatea în care banii (reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie cercetate în cauză) ajungeau în posesia inculpaţilor, s-a demonstrat în cursul urmăririi penale că pentru acest obiectiv au fost folosite mai multe societăţi comerciale, controlate - în fapt - de inculpatul Alexe Răzvan, de pildă SC MARCONSTRUCT COMPANY SRL Ploieşti şi SC S&S WIZARD ADVERTISING SRL Ploieşti, societăţi către care denunţătorii – câştigători ai licitaţiilor – subcontractau fictiv o parte din lucrare şi în conturile cărora efectuau apoi plăţi.
- Banii erau scoşi numerar din conturile societăţilor controlate şi transportaţi la biroul din comuna Bărcăneşti, sat Tătărani de unde erau împărţiţi potrivit înţelegerilor şi apoi remişi de către inculpatul Alexe Răzvan – după reţinerea propriilor ,,comisioane” - către inculpaţii Cosma – tată şi fiu, precum şi către inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian.
Banii erau împărțiți egal
În această modalitate, în perioada 2012-2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au intrat în posesia unor sume de bani în cuantum de 4.410.149, 97 lei, pe care i-au împărţit în mod egal, iar inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au primit de la inculpatul Alexe Răzvan, pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu şi favorizarea celor trei agenţi economici menţionaţi în legătură cu trei lucrări atribuite de autoritatea publică judeţeană (ce vor fi detaliate în cele ce urmează) - 1.890.064,27 lei (Cosma Mircea), respectiv 130.000 lei (Alixandrescu Daniel Adrian).
- Cuantumul total al sumelor primite de inculpaţi a fost calculat (inclusiv de specialistul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Specialişti în raportul său de constatare) prin raportare la cotele părţi stabilite prin înţelegerile lor frauduloase, cu excepţia sumelor primite de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian (130.000 lei) care au rezultat din anchetă, respectiv 40.000 lei (în două tranşe egale) pentru lucrarea ,,Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, 40.000 lei pentru ,,Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi 50.000 lei pentru lucrarea ,,Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.
- Întrucât nu s-au putut determina datele precise la care au fost remise efectiv sumele arătate, a fost determinată perioada infracţională cu referire la contractarea şi derularea celor trei lucrări, iar numărul actelor materiale din conţinutul constitutiv al infracţiunilor de corupţie a fost reţinut în funcţie de numărul de lucrări vizate, care coincide şi cu numărul de societăţi favorizate.
- În concret, cercetările în cauză au vizat – aşa cum s-a arătat în cele ce preced - trei lucrări scoase la licitaţie de Consiliul Judeţean Prahova în perioada 2012-2013 şi anume ,,Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, ,,Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi ,,Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.
- Potrivit documentelor ridicate de la Consiliul Judeţean Prahova, al căror conţinut a fost interpretat inclusiv de specialistul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Specialişti, procedurile de licitaţie pentru cele trei lucrări au fost viciate, cu concursul inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian.
- Astfel, aşa cum rezultă din raportul specialistului, contractele de lucrări având ca obiect executarea lucrării “Modernizare DJ 101 I, Buda - Nedelea, jud. Prahova”, pentru executare ”Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe” şi contractele de servicii deszăpezire campania 2012-2013 au fost încheiate prin proceduri de achiziţie publică în condiţiile unei posibile înţelegeri între participanţi şi autoritatea contractantă, concretizată în depunerea de oferte şi precizări formale, invocarea unor documente nerelevante inclusiv a unor dispoziţii legale inexistente şi a tergiversării procedurii de licitaţie publică pentru achiziţionarea serviciilor de deszăpezire, a analizării de către o comisie de evaluare a unor documente de calificare nedepuse de ofertanţi şi în condiţiile supraevaluării valorii achiziţiei.
Județul Prahova a fost păgubit cu 6 milioane de lei
Serviciile de deszăpezire au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor art. 2 alin. 2 lit. d si f, art. 25 alin. 1, art. 122 lit. c, art. 200 alin. 1 teza a II a, art. 202 alin. 1 din OUG nr. 34/2006 şi art. 14 alin. 2 şi 3 şi art. 16 alin. 1 din Ordinul comun al Ministerelor Transporturilor şi Infrastructurii (nr. 1.025/22.12.2011) şi Administraţiei şi Internelor (nr. 16/17.01.2012) pentru aprobarea reglementării tehnice "Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice". Totodată, contractele de lucrări şi servicii analizate au fost prelungite şi valoarea lor a fost suplimentată prin încheierea de acte adiţionale şi de noi contracte contrar clauzelor contractuale, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale, prin negocieri fără publicarea unui anunţ de participare, cu încălcarea dispoziţiilor art. 122 lit. i din O.U.G. nr. 34/2006. Sumele datorate în baza contractelor analizate au fost achitate de Consiliul Judeţean Prahova anterior termenului prevăzut de dispoziţiile art. 36 alin. 1 din O.U.G. nr. 34/2009, respectiv art. 5.3. din contracte şi cu încălcarea dispoziţiilor art. 14 alin. 8 din Legea nr. 273/2006. Urmarea suplimentării nejustificate, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale şi a supraevaluării valorii estimate a achiziţiei a fost prejudicierea bugetul judeţului Prahova cu suma totală de 6.077.273, 24 lei.