Procurorii DNA au deschis un dosar penal pentru întârzierea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu”, din Botoșani. Anunțul a fost făcut de primarul PNL Cătălin Flutur, după ce a fost atacat de adversarii politici din PSD că ar bloca reabilitarea teatrului. Edilul susține că persoane responsabile din administrația locală, în perioada 2012-2016, s-ar face vinovate de pierderea unor fonduri europene de cinci milioane de euro, destinate reabilitării instituției de cultură.
Primarul din Botoșani, Cătălin Flutur a anunțat că „incapacitatea administrației locale din perioada 2012-2016” de a rezolva problema reabilitării Teatrului „Mihai Eminescu” „constituie și obiectul unui dosar DNA” , lucru care dă fiori reci reprezentanților PSD, foști și actuali, responsabili de rezolvarea problemei, care acum, prin omisiune și minciună, vor să scape basma curată”.
„Din cele expuse rezultă preocuparea constantă pentru deblocarea situației. Situație la care s-a ajuns printr-un concurs de factori ce au dus la pierderea finanțării de 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Incapacitatea administrației locale din perioada 2012-2016 de a rezolva problema constituie și obiectul unui dosar DNA, lucru care dă fiori reci reprezentanților PSD, foști și actuali, responsabili de rezolvarea problemei, care acum, prin omisiune și minciună, vor să scape basma curată”, a ținut să sublinieze Cătălin Flutur, citat de btbd.ro.
Scandalul din jurul teatrului care poartă numele poetului național al României a fost iscat după ce primarul Flutur a fost atacat, într-o conferință de presă care a avut loc la sediul PSD Botoșani, de viceprimarul Cosmin Andrei și de senatorul Doina Federovici.
Viceprmarul a prezentat presei documente prin care vrea să demonstreze că primarul Cătălin Flutur ar bloca reabilitarea teatrului.
„Până la această dată, UAT Botoșani nu a depus documentația completă conform minutei încheiate în data 9 mai 2018, întâlnire pe care a avut-o acolo…Dacă s-ar fi depus aceste documente, dacă se depun astăzi, mânie, luni în al treisprezecelea ceas putem demara următoarea etapă. Am găsit o sursă de finanțare pentru consolidarea Teatrului „Mihai Eminescu” și nu se depun documente, se caută altă sursă, alte variante, că nu se dorește accesarea acestei finanțări. Trebuie să răspundă domnia sa”, a declarat Cosmin Andrei.
La rândul ei, senatorul Doina Federovici susține că lucrarea de consolidare a clădirii necesară continuării lucrarilor la teatrul Mihai Eminescu, nu a fost prinsă în proiectul inițial.
„Trebuie să înțelegem că avem sursa de finanțare CNI, prin reprezentantul său, prin directorul general, ministerul dezvoltării, prin vicepremierul Paul Stănescu a transmis foarte clar, avem sursa de finanțare și finanțăm în primă fază partea de structură a Teatrului „Mihai Eminescu”. Partea de structură de rezistență nu este partea proiectului inițial”, a declarat senatorul Doina Federovici.
În replică, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur, a făcut următoarele precizări:
UAT Municipiul Botoșani a făcut repetate demersuri pentru identificarea surselor de finanțare în vederea continuării lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu”, după 31.12.2015.
Astfel, în data de 02.09.2016 s-a înaintat la CNI documentația tehnică pentru întreg obiectivul, înregistrată cu nr. 12996/02.09.2016.
În data de 16.03.2017, cu nr. 38977 s-a solicitat MDRAP includerea obiectivului „Consolidarea și restaurarea Teatrului «Mihai Eminescu»” în programul PNDL, subprogramul „Regenerare urbană a municipiilor și orașelor” și s-a revenit în data de 18.05.2017 la această solicitare prin adresa nr. 11920/18.05.2017. Ulterior MDRAP a răspuns că acest proiect nu poate fi inclus în PNDL.
În data de 04.12.2017 s-a retransmis pentru analiză la CNI Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru întreg obiectivul de mai sus (inclusiv lucrările de consolidare noi), pentru includerea în Bugetul CNI pe anul 2018 în vederea finanțării (documentația trimisă prin FAN CURIER cu nr. 28297).
În data de 17.01.2018 s-a depus din nou la CNI, CD-ul cu documentația DALI consolidată, respectiv: restul de executat de pe contractul încheiat în 2014, precum și lucrările noi de consolidare nelicitate.
În data de 16.02.2018 CNI solicită să retransmitem expertiza tehnică, DALI și Certificatul de Urbanism cu avizele aferente, numai pentru lucrările de consolidare. La această solicitare UAT a răspuns în 19.02.2018 trimițând toate documentele solicitate. Ca urmare a analizei la nivel de CNI a documentelor trimise succesiv, reprezentanții UAT Botoșani împreună cu proiectantul s-au deplasat în data de 09.05.2018 la sediul CNI, unde s-a convenit redepunerea documentelor în conformitate cu prevederile HG 28/2008, ținând cont de proiectul inițial și de soluțiile indicate prin expertiză.