Procurorii DNA vor prelua cercetările privind problemele de la votul din străinătate la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție din 26 mai, transmite Digi24.
Dosarul privind obstrucționarea dreptului la vot a fost înregistrat inițial la Parchetul general, după ce au fost depuse peste 40 de plângeri în ultimele două săptămâni.
Procurorii Parchetului general au decis conexarea tuturor plângerilor într-un singur dosar și l-au trimis pentru soluționare la DNA.
Procurorii DNA vor înregistra această cauză pe rolul instituției și vor începe cercetările. Acest lucru nu înseamnă neapărat punerea sub învinuire a vreunei persoane, însă anchetatorii vor încerca să afle de unde au apărut problemele la votul din 26 mai în mai multe țări din Uniunea Europeană.
La secții de votare din mai multe țări europene s-au format cozi imense și sute sau chiar mii de persoane nu au reușit să voteze.
De aici a venit și obiectul dosarului înregistrat inițial la Parchetul general, obstrucționarea dreptului la vot.
Și în 2014, după probleme similare apărute la alegerile prezidențiale la votul din străinătate, la DNA a fost înregistrat un dosar penal. Anchetatorii au cerut încuviințarea urmăririi penale pentru a-l putea investiga pe ministrul de Externe de atunci, Titus Corlățean.
Solicitarea a fost respinsă de Senat, iar procurorii au anunțat clasarea cauzei, anul trecut. Unul dintre motive a fost chiar lipsa avizului de urmărire penală. Alt motiv a fost faptul că alegerile au fost organizate în baza unor acte emise de Guvern – hotărâri, ordonanțe de urgență, iar CCR a stabilit că nu este căderea procurorilor să investigheze astfel de acte.