Ancheta procurorilor într-unul din cele mai mediatizate dosare de corupție este aproape de finalizare. Audiat, fostul șef al Fiscului s-a declarat nevinovat.
Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar (44 de ani), a fost audiat ieri la DNA în dosarul de evaziune fiscală de peste 16 milioane de euro. Procurorii l-au anunțat că i-a fost schimbată încadrarea din „învinut” în „suspect” potrivit noului Cod Penal.
Este vorba de o formalitate, iar potrivit unor surse judiciare în perioada următoare dosarul urmează să fie trimis în judecată. Fostul șef al Fiscului a dat o declarație la DNA. Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare. Este vorba de gruparea condusă de Radu Nemeş, supranumit „Regele motorinei”, recent extrădat din SUA, alături de soția sa, Dana Nemeș.
Palierul VIP-urilor
Potrivit anchetatorilor, Blejnar făcea parte din palierul de protecţie al acestei organizaţii, alături de fostul său şef de cabinet, Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță și fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța, Dan Secăreanu. Procurorii au arătat că legătura dintre gruparea Nemeş şi protectori era realizată de Codruţ Marta, în prezent dispărut.
Menținerea în funcție a lui Blejnar era realizată cu sprijinul relațiilor din Guvern ale lui Elan Schwartzenberg. Potrivit stenogramelor, Marta- Nemeş discutau despre trans feruri de bani în străinătate şi despre menţinerea lui Blejnar ca şef. Marta arăta că „sunt presiuni mari acuma pe toată lumea de la ăsta nou, dar care e OK”, „a vrut să-l țupăie p-ăsta al nostru, dar noroc că mai am eu prieteni”.
Probele procurorilor
Extrădarea din SUA și arestarea a doi dintre cei mai căutați români, cuplul Dana (38 de ani) și Radu Nemeș (39 de ani) - cercetați pentru o evaziune fiscală de 16 milioane de euro - a redeschis ancheta procurorilor DNA în acest dosar. Cele mai importante probe ale procurorilor DNA sunt fluxurile bancare, actele contabile și mai multe întâlniri conspirative, în care cei implicați erau monitorizați de serviciile secrete.