DNA a început ancheta împotriva unui contract de întreținere a gazonului de la Arena Națională. Gabriela Firea și Gigi Becali susțin că totul este legal
Editura Evenimentul si Capital

DNA a început ancheta împotriva unui contract de întreținere a gazonului de la Arena Națională. Gabriela Firea și Gigi Becali susțin că totul este legal

Autor: | | 1 Comentarii | 735 Vizualizari

Primăria Capitalei i-ar fi acordat lui Gigi Becali îngrijirea gazonului de la Arena Națională, fără vreo licitație. Din acest motiv, DNA a intervenit și a cerut toate documentele, după cum susține jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său

Primăria Capitalei i-ar fi acordat lui Gigi Becali îngrijirea gazonului de la Arena Națională, fără vreo licitație. Din acest motiv, DNA a intervenit și a cerut toate documentele, după cum susține jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său, potrivit digisport.ro.

Procurorii anticorupție au solicitat protocolul dintre FCSB și Primărie, cât și contractele care au urmat, precum cele prin care FCSB a achiziționat aceleași servicii de îngrijire a gazonului de pe noua bază a ro-albaștrilor, din Berceni.

Conform sursei citate, în realitate, FCSB nu s-ar ocupa în mod direct de îngrijirea terenului, ci ar fi de fapt un intermediar, pentru că ar fi angajat altă firmă pentru prestările de servicii. Contractul dintre Primaria Capitalei si FCSB a fost semnat pe 1 noiembrie 2017 și a expirat recent, pe 30 iunie 2018. Primăria capitalei a oferit firmei respective, prin procedură directă a SEAP, mentenanța gazonului în octombrie 2017.

După o lună, FCSB a devenit intermediar. Deși FCSB și-a luat angajamentul că se va ocupa de gazon, Gigi Becali a subcontractat aceeași firmă anterioară care s-a ocupat de fapt de acest lucru. Apoi, în baza acestei înțelegeri și a faptului că FCSB dispută meciurile de „acasă” pe Arena Națională, echipei lui Becali i s-au scăzut costurile pe care le datora pentru chiria arenei. De menționat că Gigi Becali este nașul de cununie al primarului general al capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, clauzele din contract prevedeau că Becali „are dreptul să aleagă prestatorul de servicii” și „să negocieze clauzele contractuale și prețul serviciilor”, în timp ce Primăria trebuie doar informată.

Diferențele dintre contractul de pe Arena Națională și cel de la baza din Berceni sunt foarte mari. Mentenanța gazonului de pe Național Arena, suportată din banii bucureștenilor, a depășit 30.000 de euro pe lună în noiembrie și decembrie 2017, când stadionul a găzduit 6 meciuri și două antrenamente.

În Berceni, întreținerea celor 5 terenuri, suportată de Becali, costă 12.000 de euro pe lună, deși lucrările sunt făcute de aceeași firmă. Astfel, conform sursei citate, este vorba de un conflict de interese pentru că FCSB are interesul să aibă un preț cât mai mare pentru mentenanța gazonului de la Arena Națională pentru că plata chiriei pentru stadion, suportată de Becali, scade implicit.

FCSB plătește 12.000 de euro pe meci pe Arena Națională, dar încasează aproximativ 30.000 de euro lunar pentru mentenanța gazonului din partea Primăriei.

Reacția primarului general al Capitalei

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că Arena Naţională este administrată în prezent mai ieftin şi mai eficient, după rezilierea contractului cu UTI.

„Voi continua să îmi fac datoria faţă de bucureşteni şi nu voi abandona niciun fel de iniţiativă constructivă doar pentru că sunt ameninţată cu anchete şi dosare penale. Este foarte bine că DNA face anchetă! Chiar cu celeritate, constatăm - e un lucru bun! Se va afla rapid că totul a fost legal, nu s-a creat niciun prejudiciu sau avantaj, dimpotrivă: am realizat mari economii, stârpind firmele-căpuşă de la Primărie. Politica actualei administraţii vizează cheltuirea judicioasă a banilor publici, doar în folosul bucureştenilor, drept pentru care s-a decis stoparea contractelor păguboase, costisitoare şi care nu produceau efecte pozitive vizibile în derularea lor”, declară Gabriela Firea, într-un comunicat transmis joi presei de PMB.

Ea susţine că a primit ameninţări explicite că vor urma campanii de denigrare în presă bazate pe minciuni şi insinuări, deja având ştiinţă despre existenţa unor denunţuri penale, anchete, procese, în care se vor solicita despăgubiri consistente de către UTI.

„Cu toate acestea, nu ne vom speria, pentru că tot ce facem, în general, dar şi în acest caz, facem în folosul cetăţenilor şi manifestăm respect faţă de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, legal şi eficient. De aceea, ne vom apăra împotriva tuturor calomniilor care se revarsă asupra noastră şi vom arăta opiniei publice cum a fost păgubit, de-a lungul anilor, bugetul Municipalităţii, prin contractele cu această firmă. Dacă în trecut contractorii Primăriei întocmeau caietele de sarcini pentru licitaţiile pe care le câştigau pe bandă rulantă sau îşi instalau rude apropiate în poziţii de decizie care să le aprobe contracte cât mai avantajoase, în mandatul meu toate acţiunile Primăriei Municipiului Bucureşti sunt realizate respectând cu stricteţe litera legii şi în deplină transparenţă”, spune primarul general, în comunicat.

Totodată, legat de afirmaţia că Primăria Bucureşti a acordat mentenanţa gazonului Arenei Naţionale către FCSB, fără licitaţie, municipalitatea subliniază că protocolul dintre Primăria Capitalei şi FCSB a fost încheiat cu respectarea legii, avându-se în vedere prevederile art. 1169 din Codul civil, prin care „părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri”, precum şi ale art. 1616 privind compensaţia - „datoriile reciproce se sting prin compensaţie până la concurenţa celei mai mici dintre ele”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate