Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj a fost plasat de Curtea de Apel, în arest la domiciliu. Judecătorul din apel a considerat că măsura arestului preventiv este prea dură în raport cu probele de la dosar. Sâmbăta trecută, Daniel Don, directorul AJOFM Cluj a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită.
Ceea ce a contat în ochii judecătorului de apel a fost calitatea martorilor denunțători precum și momomentul în care aceștia au fost audiați de procurorii DNA. În acest dosar, există trei martori denunțători, Ciprian Boșca, expert șef POSDRU, Daniel Cenan - juristul AJOFM Cluj și șoferul lui Don, Aurel Motioc. Cei trei au fost audiați în data de 13 noiembrie 2015, în ziua în care procurorii au derulat mai multe percheziții acasă la Daniel Don și la sediul AJOFM, cu toate că dosarul a fost deschis la finalul lunii martie 2015.
La dosar a fost depus un document medical din care rezultă că unul dintre martori, este în evidența medicilor cu probleme de anxietate, având un comportament necontrolat la stres, pentru care primește tratament medicamentos. Un alt martor, dintre cei trei, a pierdut în ultimii ani peste un milion de lei noi la jocurile de noroc, fiind un împătimit al cazinourilor și al sălilor de păcănele. Un alt treilea martor, a cumpărat în ultimii ani mai multe apartamente iar după ce a fost declanșată ancheta de către procurorii DNA a pus aceste apartamente pe numele soacrei sale, de frică să nu rămână. Toți cei trei martori, erau angajați experți în mai multe proiecte europene, și aveau un salar lunar de de 30.000 de lei.
În timpul procesului, judecătorul de apel a solicitat procurorilor DNA să depună la dosar toate probele, nu doar care le convin. Judecătorul le-a atras atenția procurorilor DNA, că după momentul arestării lui Daniel Don au fost făcute audieri de martori, care au declarat că șeful AJOFM nu le-a cerut niciun ban, dar că aceste declarații nu se reăseau la dosarul penal. ”Până la momentul pronunțării să aduceți aceste patru declarații”, le-ar fi spus judecătorul de apel, procurorilor DNA Cluj.
Daniel Don a fost apărat de un maestru al Baroului Cluj, Anatol Pânzaru. Acesta a combătut acuzațiile aduse de procurorii DNA, susținând că Daniel Don nu a cerut mită niciodată la niciun angajat. ”Mă bucur că acest dosar va fi soluționat în condiții aproape normale, fără a exista presiunea arestului prveentiv asupra clientului meu, care susține că nu este vinovat. Am spus și în sala de judecată că nu există decât un singur adevăr în aces dosar și anume că un adevăr spus pe jumătate este o minciună”, a spus Anatol Pânzaru.
Directorul AJOFM Cluj a declarat în fața judecătorului că va respecta decizia magistraților și că se va prezenta la DNA, ori de câte ori va fi chemat și va contribui la elucidarea adevărului.
Acuzația DNA
* În perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins și a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanțate din fonduri europene, prin programele POSDRU și FEAG. Din actele cauzei rezultă faptul că, în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don Daniel persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, aceștia fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor. Remunerațiile experților care compun echipa de management și respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi. Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații, are obligația declarării activelor financiare. Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în cursul anului 2014, s-a reținut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.