Bătălia pentru șefia DNA i-a încăierat pe Toader și Lazăr
- Petrisor Cana
- 28 septembrie 2018, 00:38
Prima bătălie pentru șefia DNA, după demit erea Laurei C odruța K ovesi, a aprins spiritele între ministrul Justiției, Tudorel Toader și pr ocurorul general al R omâniei, A ugustin Lazăr.
Cei doi s-au contrat, în sala de ședință a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), privitor la audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justiţiei, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA. La capătul unor dispute aprinse, Secţia pentru pr ocurori a C SM a decis , cu 4 v oturi „pentru” și 2 v oturi „împotri vă” amânar ea audierii pentru 8 oct ombrie la ora 10 .00. M otivul in vocat: s esizarea făcută de pr ocurorul general Augustin Lazăr la Inspecția Judiciară, după incidentul de securitate de la C onstanța.
A dina Florea a f ost audiată, pe dat a de 19 septembrie, ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa pot ocolului s ecret SRI-Parchetul General, publicat de Darius Vâlcov. Tudorel Toader a declarat, la începutul ședinței, că nu există niciun temei juridic pentru amânare, nici în regulament, nici în lege și că a înaintat adresa către Inspecția Judiciară, exact pe data de 25 septembrie, adică înainte de audiere. Lazăr a replicat că incidentul de s ecuritate a fost înregistrat înainte să se facă publică list a candidaților DNA și a adăug at că nu est e lipsit de import anță care este portretul etic al unui c andidat pentru o import antă funcție în ministerul public. Atunci, T udorel T oader l-a întrebat: „ Cu pr ofilul etic est e discutabil, și nu mă r efer la doamna. C e f aceți cu ăia c are sunt c ondamnați și îi mențineți în funcție?”.
Ministrul Justiției a mai spus: „Dacă dvs acceptați în secție că puteți avea un procuror care a fost la rândul lui condamnat, dacă acceptați că în sistem putem avea un procuror față de care s-a început urmărirea penală, atunci va trebui să motivați cum de aveți acest dublu standard ca să spuneți că astăzi vă puneți această barieră plină de moralitate, că nu puteți audia un candidat față de care procurorul general ne aduce la cunoștință, alaltăieri, că există suspiciune de abatere disciplinară”.
Dragnea și Tăriceanu, contre pe seama Justiției
Liviu Dragnea, a declarat, ieri, în Parlament că Tudorel Toader este pe un loc al PSD în Guvern iar ALDE are alte patru ministere. Președintele PSD a adăugat că decizia unei eventuale remanieri „este la Comitetul Executiv al PSD”, iar relația cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este foarte bună în continuare. La rândul lui, Tăriceanu a declarat că este întru totul de acord cu Liviu Dragnea privitor la postul de ministru al Justitiei, care ar trebui să fie al PSD, însă este ocupat de Tudorel Toader, independent, cu susținerea ALDE.
Joi, liderul ALDE a declarat că ministrul Tudorel Toader nu trebuie să părăsească Guvernul, fiind unul dintre cei mai buni miniştri ai Justiţiei din ultimii ani. În contextul acestei dispute, Codrin Ștefănescu l-a criticat, miercuri, pe Tudorel Toader pentru că ar fi vrut să aloce DNA încă 160 de posturi suplimentare. Ar fi vorba despre 160 de ofițeri de poliție judiciară, nu de procurori.